Fordon

Svenskar håller båtskrovet rent

I-Techs katemin-dopade båtbottenfärg håller skrovet fritt från havstulpaner. Foto: I-Tech
I-tech

Snart är båtsäsongen här. Och då är det dags att måla skrovet med färg som håller havstulpanerna borta. Nya svenska miljövänliga alternativ är på väg ut på marknaden.

Publicerad

Nästa vår räknar Göteborgsföretaget I-Tech med att lansera en ny färg, Marine Paint, som innehåller kateminer. De avskräcker havstulpanerna från att sätta sig fast.

– När havstulpanen närmar sig en yta med katemin simmar den bort, säger Lena Lindblad, FoU-chef på I-Tech.

Färgen, som till en början är tänkt för den svenska småbåtsmarknaden, har utvecklats av forskare på Chalmers och Göteborgs universitet. Mistra har finansierat forskningen med 84 miljoner kronor.

- Den är mycket potent, och det behövs mycket lite för att det ska fungera, enligt Lena Lindblad.

– Och fungera till hundra procent är nödvändigt om de stora rederierna ska bli intresserade. Det behövs bara ett fåtal havstulpaner för att bränsleförbrukningen ska öka, säger hon.

Försöker även hindra sjöpungar och musslor
Göteborgsforskarna försöker nu bredda verksamhetsområdet så att färgen även ska hålla alger, musslor och sjöpungar borta från skrovet. Ett måste för rederierna som förlorar miljarder på grund av påväxt.

Ett skrov som inte behandlas får redan efter ett halvår en ökning av bränslekostnaderna med 40 procent.

En annan svensk miljövänlig färg finns nu på marknaden från Stockholmsföretaget Ekomarine, men den vänder sig hittills bara till småbåtsägare.

Silokonfärger släpper för lätt
Både rederier och småbåtsägare skriker efter miljövänliga alternativ. De silikonbaserade färger som används i dag av rederierna innehåller i och för sig inga biocider, men nackdelarna är flera.

Mjukheten i silikonfärgen gör att färgen lätt går sönder. När fartyget får upp farten släpper dessutom färgen och påväxten är ett faktum.

På Walleniusrederierna har man prövat den första generationen av denna färg.

- Resultaten såg bra ut i början, men sedan blev det påväxt på grund av att färgen slets bort. Nu ska vi testa andra generationen, säger Sara Gorton, miljöchef på Walleniusrederierna.

- I-Techs färg som innehåller kateminer är ett intressant alternativ.

– Enda nackdelen är att den är specialdesignad för en organism, havstulpanen.

Fyra metoder att mota bort odjuren

1. Ett uns chilipeppar i färgen skrämmer bort havs­tulpanerna. Det verk­samma ämnet i peppar, capcaisin, är flera tusen gånger starkare än chilipeppar.

Det dödar inte havstulpanerna, men djuren undviker att sätta sig. Båtbottenfärgen Ecomar 2000 ­håller enbart en säsong och säljs till ägare av fritidsbåtar.

Dödar inte havstulpanerna utan avskräcker dem från att sätta sig fast.

Blir kanske inte godkänd i framtiden.

2. I höst börjar tillverkningen av en miljöanpassad färg i Stockholm.

Ekomarine har utvecklat en färg, baserad på exempelvis sojamjöl. Den skapar en så syrefattig miljö runt skrovet att havstulpaner inte kan fastna på skrovet. Europeiska kemikaliebyrån anser denna färg så miljö­anpassad att produktion kan starta direkt.

Klassas inte som biocid.

Finns hittills endast för Östersjön och insjöar.

3. Ett avlusningsmedel för kossor och odlad lax kan bli ett effektivt medel mot havstulpaner. Forskningsprogrammet Marin­ord, med Göteborgsprofessorn Hans Elfving i spetsen, undersöker om molekylen avermectin håller havstulpanen borta från skrovet. Det man vet är att havstulpanen är att den ­slutar växa och dör i kontakt med medlet.

Testat på andra vatten­levande djur.

Biocid, havstulpanen dör.

4. I-Tech i Göteborg utvecklar en färg som innehåller kateminer, som

i sin tur hindrar havstul­paner från att sätta sig fast. Ämnet användes tidigare som insomningsmedel för katter och hundar.

Ingen påväxt alls.

Fungerar endast mot havstulpaner.