Fordon

Svenska rymdföretaget får jätteorder

Satelliterna ska skickas upp 32 stycken i taget och den ställningen de ska fästs vid på Sojuz-raketen är 5 meter hög och 1 6 meter i diameter. Foto: Ruag Space

Ruag Space i Linköping får en order på en halv miljard kronor i det världsomspännande satellitprojektet Oneweb.

Publicerad

Schweziska flyg- och rymdkoncernen Ruag Space's svenska dotterbolag i Linköping avslöjar nu att man fått en jätteorder från Arianespace. Den franska raketoperatören har sin tur engagerats av bolagskonsortiet bakom Oneweb.

Oneweb är ett av flera stora aktuella internetprojekt där mikrosatelliter ska sändas upp i rymden - för att skapa tillgång till lågprisinternet över hela jordklotet, och därmed nya kommunikationsmöjligheter.

Linköpingsbolaget ska leverera dispensern eller anordningen som fäster de små internetsatelliterna vid Sojuz-raketen, som de ska sändas upp med. I beställningen ingår också utrustning som ska särskilja satelliterna från raketen.

I första vändan ska 650 satelliter, inklusive tio testsatelliter, skickas i omloppsbana runt jorden på 1200 kilometers höjd.

Uppskjutningarna väntas ske från tre raketbaser, en i Franska Guyana och två i Ryssland och pågå åren 2018-2020.

Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space i Linköping, säger till Ny Teknik att han är mycket glad över att bolaget får möjlighet att delta i Oneweb-projektet.

– Det innebär ett totalt ett paradigmskifte för rymdbranschen, i fråga om volym och kostnader, vilket innebär nya angreppssätt för oss.

Satelliterna ska skickas upp 32 stycken i taget och den ställningen de ska fästs vid på Sojuz-raketen är 5 meter hög och 1 6 meter i diameter (se bild).

– När det sedan är dags måste de kunna separera från raketen på ett smart sätt ute i rymden, för att inte kollidera med eller skada varandra, säger Jörgen Remmelg.

De närmaste åren ska man nu tillverka 21 stycken nya ställningar, inklusive separationstekniken, för Oneweb – lika många som det planerade antalet raketuppskjutningar. Kontraktet är värt en halv miljard kronor.

För att klara beställningen kommer Ruag Space att att fördubbla produktionskapaciteten i deras ”rymdfabrik” i Linköping samt anställa ett 30-tal personer, varav hälften av rekryteringarna är klara.

Satelliterna utvecklas och tillverkas av ett joint venture mellan konsortiet bakom OneWeb och det franska försvarsföretaget Airbus Defence and Space.

De är ungefär lika stora som små kylskåp och väger uppåt 150 kilo och ska tillverkas i en anläggning i Florida, nära Kennedy Space Center, i en takt av 15 stycken i veckan.

Bland investerarna i Oneweb märks Virgin Galactic (Richard Branson), Qualcomm, Intelsat, Hughes Network och Coca-Cola Company.

Enligt Matt O’Connell, vd för Oneweb, syftar satellitprojektet i första hand till att ge internetuppkoppling till de 4,2 miljarder människor på platser som i dag saknar internet.

Men mikrosatelliterna kommer också att kunna erbjuda kommersiella kunder och myndigheter olika tjänster, uppger han.

Gilla Ny Teknik på Facebook!