Fordon

Svensk helikopter redo för Afghanistan

Kevlar på durken, sandfilter för motorerna samt skydd mot värmesökande robotar. Så ska försvarets ombyggda helikoptrar klara sjuktransporter i krigets Afghanistan.

Publicerad

Från och med den 1 april nästa år ska två svenska räddningshelikoptrar finnas på plats i krigets Afghanistan.
 
Helikoptrarna är kraftigt försenade och har varit hett efterlängtade av den svenska Isaf-styrkan.
 
Ända sedan starten av den svenska insatsen i början av 2000-talet har man fått förlita sig på hjälp från ett fåtal tyska helikoptrar för transport till sjukhus.
 
Sedan i somras får man dock även stöd av amerikanska helikoptrar, vilket skapat debatt kring om de svenska helikoptrarna verkligen behövs.
 
Med de svenska helikoptrarna på plats i svenskbasen nära staden Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan hoppas försvaret ändå på att korta insatstiderna vid incidenter i regionen.
 
Helikoptrarna är av modell Superpuma AS 332
, med nationell beteckning Helikoper10B, och är ursprungligen tillverkade av franska bolaget Eurocopter.
 
De har anpassats av det norska bolaget Heli-One i Stavanger för att kunna operera i Afghanistan.
 
1. Helikoptrarna har rustats med aramidfiberskydd (Kevlar) för durken och varnings- och motmedel mot värmesökande robotar. Piloterna har också fått ett helt nytt elektroniska flygsystem.
 
2. Luftintagen till motorerna försetts med partikelfilter som skyddar mot sandvirvlar i luften.
 
3. Motorutblåsen har försetts med suppressorer med uppgift att kyla avgaserna och ta bort värmestrålning. Det ska minska värmesökande robotars möjlighet att låsa på helikoptrarna.
 
4. Fästen för två stycken kulsprutor har monterats ombord.
 
5. Kabinen har förberetts för NVG. NVG står för Night Vision Goggles, de är ett slags nattkikare som gör att piloterna kan flyga i mörker men se omgivningen som om de flög i dagsljus. Ljuset i kabinen har specialjusterats för att inte störa ut NVG.
 
6. Möjligheterna att bedriva intensivvård för en person i den bakre delen av kabinen har också förbättrats.
 
– En helikopter kan ta upp till fyra liggande skadade eller åtta sittande personer, säger Tomas Abrahamsson, systemingenjör med ansvar för ”Isaf-modifieringen” inom försvaret.
 
 Sjukvårdshelikoptrarna kan vid varje tillfälle utrustas för tre olika behov, innan de rycker ut. För intensivvård, för att transportera lätt skadade eller för evakuering av trupp.
 
De svenska helikoptrarna kommer också att ha beredskap för att rädda Isaf-soldater från andra länder.
 
Efter dödliga incidenter där svenska soldater var inblandade i Afghanistan 2006 och 2007,  restes krav på att Sverige skulle skicka egna sjukvårdshelikoptrar.
 
Anpassningarna av helikoptrarna har dock tagit sin tid. Försvarets materielverk inledde projektet att skaffa sjukvårdshelikoptrar till den nordiska stridgruppen 2005.
Helikopter10A gjordes om till Hkp10B men kraftiga förseningar följde.  Först under 2009 och 2010 utfördes anpassningen till ISAF-uppdraget.
 
I veckan leveras dock systemen till Helikopterflottiljen.
 
Tre helikoptrar har byggts om. Men bara två skickas iväg till den 1 april nästa år, då kommer den svenska styrkan att bestå av fler 500 personer. Dessförinnan ska besättningar, sjukvårdspersonal och tekniker träna med dem.
 
En av de uppgraderade helikoptrarna blir därmed kvar i Sverige.
 
– Vi har ytterligare två helikoptrar som delvis byggts om och som vi ska använda som träningshelikoptrar. Men behöver ändå ha en komplett utrustad helikopter kvar i Sverige för att träna med, säger Tomas Abrahamsson.
 
Tillsammans med helikoptrarna reser två besättningar, sjukvårdspersonal samt driftspersonal till Afghanistan nästa vår.
 
– Sammanlagt kommer vi över tiden att ha runt 25-30 personer från Helikopterflottiljen på plats i Mazar-e-Sharif, säger Tomas Abrahamsson.