Svensk batteritillverkare mot konkurs efter tvist om mångmiljonorder
Enligt bolaget vägrar en befintlig kund fullfölja en order om 150 miljoner kronor. Nu har bolaget, som gör batterisystem för arbetsmaskiner, ansökt om konkurs. Men vilken kund det handlar om vill bolaget inte säga.
Alelion utvecklar högspända batterisystem baserade på litiumjonceller, som företaget köper in av underleverantörer. Bolaget riktar sig främst mot fordon för off-highway, till exempel gaffeltruckar, entreprenadmaskiner och terminaltruckar.
I mitten av oktober meddelade Alelion att bolaget befann sig i en tvist med en befintlig europeisk kund. Enligt Alelion vägrade kunden fullfölja en order om 150 miljoner kronor som Alelion beskriver som bindande. Kunden ska så sent som i juni i år ha bekräftat ordern, som var tänkt att börja levereras i oktober fram till augusti 2024.
Nu har tvisten lett till att bolaget ansökt om konkurs på grund av akut likviditetsbrist, enligt ett pressmeddelande.
Vill inte avslöja kunden
Alf Blomqvist, styrelseordförande, vill inte säga vilken kund det rör sig om.
– Vi har börjat förbereda våra jurister på hur de bäst skyddar våra intressen. De vill inte att vi går ut med mer än det vi angivit i pressmeddelandet, säger Alf Blomqvist till Ny Teknik.
Annons
Är kunden av åsikten att ordern inte är bindande?
– Vi har inte förstått vad de menar. Det är en av anledningarna till att våra legala ombud har gått igenom allting. Vår uppfattning är att de har brutit mot ett bindande köpeavtal i denna del. De anser antagligen att de har haft möjlighet att göra det, men det är tvärtemot vad våra legala ombud tycker, säger Alf Blomqvist och betonar att de använder sig av så väl svenska som internationella ombud.
Kundtvisten ligger nu hos konkursförvaltaren Lars Zettergren på Ackordscentralen, som Ny Teknik inte har lyckats nå.
Om konkursförvaltaren inte lyckas lösa kundtvisten har Alelion fortsatt möjlighet att fortsätta driva den, påpekar Alf Blomqvist.
Dessa bolag finns på kundlistan
2021 fick Alelion en order från Terberg Group om 38 miljoner kronor, för batterier till terminaltraktorer.Alelion
På Alelions kundlista har funnits eltruckstillverkare som Toyota Material Handling och Jungheinrich. I den senaste årsredovisningen nämns följande bolag som offentliggjorda kundprojekt (med exempel på produkter inom parentes): Terberg Group (terminal- och ro-ro-traktorer), Terberg Techniek (Electric Power Take Off för byggbranschen, som ersätter det traditionella kraftuttaget på lastbilen med ett elektriskt), Kalmar (truckar och lasthanteringsutrustning), Hiab (kranar), Kamag (industriella fordon och modulära transportörer) samt Huddig (grävlastare).
I fjol uppgick Alelions nettoomsättning till 78,5 miljoner kronor, en ökning med närmare 50 procent jämfört med 2021. Samtidigt var bolagets finansieringssituation vid rapportens publicering i slutet av maj i år mycket ansträngd. Ett beslut om nyemission om 76,8 miljoner kronor fattades den 16 maj. Utfallet blev 54,8 miljoner kronor..
Totalt 6 000 batterisystem
Vid slutet av 2022 hade Alelion utvecklat och producerat totalt cirka 6 000 batterisystem.
Annons
Bolaget har statliga Fouriertransform som största delägare (16,3 procent vid årsskiftet 22/23) och är noterade på First North sedan 2016.