Fordon
Studie: Dåliga vibrationer kan ge trötthetssyndrom på 15 minuter
Stephen Robinson och professor Mohammad Fard. I bakgrunden syns simulatorn. Foto: RMIT University
Vibrationerna i bilar under färd kan påverka förarens koncentration – det framgår i ny forskning. I vissa fall behövs bara 15 minuter innan effekten är märkbar. Nu hoppas forskare att bilindustrin ska förbättra sätena.
Slutkörda förare är en stor orsak till bilolyckor och i enligt studier är var femte dödsolycka relaterad till förartrötthet. Men bristande sömn är inte det enda som påverkar. Ny forskning från universitetet i Melbourne visar att vissa vibrationer kan ge en vaggande effekt och påverka förare enormt.
Enligt professor Stephen Robinson har man tidigare haft en begränsad förståelse för vilken effekt fysiska vibrationer har på förare, detta trots att det finns bevis på att just vibrationer leder till trötthet.
– När du är trött krävs det inte mycket för att du ska nicka till. Vi har upptäckt att vibrationer från bilsätet kan vagga din hjärna och kropp till sömns. Våra studier visar att stadiga vibrationer vid låga frekvenser, den typ vi kan uppleva när vi kör bilar, progressivt påverkar tröttheten även bland personer som är friska och utsövda, säger han.
Hoppas på en ny sätesdesign
De australiensiska forskarna testade 15 volontärer i en virtuell simulator som replikerade upplevelsen av att köra på en monoton motorväg. Simulatorn stod på en plattform som kunde vibrera i olika frekvenser. Försökspersonerna genomgick två tester, ett utan vibrationer och en med vibrationer med frekvenser på mellan fyra och sju hertz.
– Inom 15 minuter efter start så hade tröttheten redan börjat ta fäste. Inom en halvtimme så inverkade det markant på förmågan att hålla koncentrationen. För att förbättra trafiksäkerheten hoppas vi att framtida sätesdesign kan bygga in funktioner som hindrar den vaggande effekten och motverkar vibrationströtthet, säger Stephen Robinson.
Vibrationer gör mentala uppgifter utmattande
Förklaringen till tröttheten är att vibrationer gör det fysiskt och psykiskt mer utmanade att utföra mentala uppgifter, så kroppens nervsystem försöker kompensera vilket leder till förändrad puls. Detta framgick tydligt i studierna och där testpersonerna utsatts för lågfrekventa vibrationer i en timme var kognitionsförmågan otroligt påverkad. Försöken är intressanta och nu vill forskarna utöka studien.
– Vi vill studera större grupper, särskilt för att utreda hur exempelvis ålder påverkar sårbarheten för vibrationströtthet, säger Mohammad Fard som lett forskningen.
Men all vibration har inte samma effekt.
– Vår forskning indikerar på att vibrationer vid vissa frekvenser kan ha den motsatta effekten och faktiskt hjälpa folk att hålla sig vakna. Så vi vill även undersöka ett bredare band av frekvenser, så att vi kan informera bildesigners om hur de potentiellt kan skörda dessa ”goda vibrationer”, säger Mohammad Fard.