Målet är att Skistars samtliga 600 fordon ska vara utbytta till eldrift senast 2030. Pilotprojektet i Hammarbybacken ska ge erfarenheter och visa vägen.
Stockholmarnas egen slalombacke, den 93 meter höga Hammarbybacken, ligger bara ett stenkast söder om Södermalm. Backen användes till skidhoppning redan för över hundra år sedan. Nu driver fjällturismföretaget Skistar anläggningen. Sedan slutet av januari drivs hela fordonsflottan på el.
− Skistar vill ta modiga beslut och visa att omställning till fossilfritt är möjligt. Vi har totalt 600 fordon varav 72 pistmaskiner. Målet är att alla fordon ska ha eldrift senast 2030. Men vi siktar på 2027, säger företagets vd Stefan Sjöstrand.
Snökanoner och liftar är elektrifierade sedan gammalt.
− Liftar kräver väldigt lite effekt. Hammarbybackens liftar har en motor på 50 kW. En lift i en stor backe har en motor på 450–500 kW, säger Per Granås från Skistar.
Hammarbybacken har fått en eldriven pistmaskin, två eldrivna snöskotrar, en elbil och en fyrhjuling. Den nya elektriska hjullastaren från Volvo används bland annat för att skyffla snö i backen.
Ett energilager för laddning via batterier (ett så kallat BESS) finns på plats för att man ska kunna testa ett komplett system. Eftersom eltillförseln i Hammarbybacken är pålitlig och man har 63 ampere-anslutningar, så behövs egentligen inte energilagret här. I större skidanläggningar kommer det dock att behövas.
Annons
Få elektriska pistmaskiner
Den nya elektriska pistmaskinen från Prinoth är 3 meter bred och därmed ungefär 2 meter smalare än konventionella maskiner.
− Det finns bara några enstaka elektriska pistmaskiner i världen. Och ännu inte några som är lika stora som de konventionella. Den här är inte gjord för backar utan för längdskidspår, men det fungerar bra, säger Per Granås.
Stefan Sjöstrand vd Skistar, och Fanny Sjödin hållbarhetschef Skistar, framför eldriven Taiga Motors Nomad snöskoter och Volvo L25 Electric hjullastare.Lena Melin
En pistmaskin består av fräs, band och blad. Schaktbladet föser snö och bandet driver framåt. Fräsen river upp snöklumpar och trycker sedan ner snön till ett manchestermönster. Man kör på kvällen, då räfflorna ger en större yta för nattluften att kyla snön och mönstret sätter sig under natten.
− Fräsen är den del som förbrukar mest energi, säger Per Granås.
Jocke Svensson är pistmaskinförare och gillar den nya maskinen.
− Den är kul att köra och funkar bra. Eftersom den är mindre än den gamla borde det ta längre tid att pista men det har tagit ungefär samma, alltså 2,5 timme, säger Jocke Svensson.
Han har kört maskinen i några veckor. En laddning räcker för hela Hammarbybacken. Då har det varit 15–20 procent kvar av laddningen efteråt. Att ladda upp maskinen igen tar några timmar.
När maskinen är igång men är stilla hörs ett sus från motorns fläktar. Ny Teknik får åka med en sväng.
Annons
Maskinen har en behändigt liten svängradie. Under körning hörs ett lågfrekvent brummande ljud men inte högre än att man kan tala i vanlig samtalston.
− Jämfört med de stora dieselmaskinerna är den väldigt tyst, man behöver inte ha stereon på så hög volym, skrattar Jocke Svensson.
Snökanoner slukar 40 procent av elen
Skistar driver anläggningar på fem andra skidorter, bland annat i Sälen och Åre. Företagets totala elförbrukning var 73 GWh förra året. Av detta används 30 GWh till produktion av snö, vilket motsvarar 1500 eluppvärmda villor.
− Vi jobbar med att minska använd el per kubikmeter producerad snö, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på Skistar.
I dag drivs alla Skistars pistmaskiner med biodrivmedel, HVO100. Skistar kan inte ge någon siffra på hur mycket det kommer att kosta att byta ut hela maskinparken.
Snöskoter på laddning framför den 7 ton tunga Power Unit PU500.Lena Melin
Hammarbybacken i Stockholm.Lena Melin
Jocke Svensson kör pistmaskinen. En laddning räcker för hela Hammarbybacken.Lena Melin
Elektrisk pistmaskin i HammarbybackenLena Melin
Varför räcker det inte med biodrivmedel, varför elektrifiera?
− Problemet med biodrivmedel är att det är en trång sektor, säger Fanny Sjödin och syftar på risken att mängden tillgängligt biodrivmedel inte kommer att räcka i framtiden.
Andra alternativ övervägs också.
− Vi tittar på möjligheten att bygga om nuvarande fordon till eldrift, men jag kan inte säga mer om det nu, säger Fanny Sjödin.
FAKTA
Fordon Hammarbybacken
En elektrisk pistmaskin: Prinoth E-motion Husky. Motoreffekt 180 kW, batterikapacitet 208 kWh, och laddeffekt 22 kW (AC) eller 100 kW (DC).
En elektrisk hjullastare: Volvo L25 Electric från Volvo Construction Equipment. Motoreffekt 22 kW och batterikapacitet 40 kWh.
Två elektriska snöskotrar: Taiga Motors Nomad
En elbil: VW ID Buzz Cargo
En elektrisk UTV (Utility Terrain Vehicle) fyrhjuling: Polaris Ranger EV
Energilager för laddning på plats (kallas ofta BESS: Battery Energy Storage System): Power Unit PU500, från Volvo Energy och Volvo Construction Equipment. Det består av batterier som återbrukas från tidigare användning i Volvo Groups produkter. Batterikapacitet 240 kWh.