Fordon

Stirlingveteran i nytt solkraftsprojekt

Lennart Lundström i mustasch efter världsrekordloppet 1983 med Stirlingmotorn V4X36 i en Porsche Bergspider. Toppfarten blev 200 kilometer i timmen. Den person som tittar under bilen är Staffan Thulin, till höger Håkan Arvidsson och allra längst till höger den legendariske Stirlingmotorkonstruktören Per Grahn. Övriga okända. Bilden finns i professor Gunnar Lundsholms uppsats om V4X-motorerna.
Stirlingmotorn för bilar V4X-konstruktionen har Saabs V4-motor från Ford i Köln som bas. V4X-motorn togs fram i flera varianter - X1, X2, X31 och X36. Bilden är från professor Gunnar Lundholms uppsats om V4X-motorerna.
Så här ser det Stirlingmotordrivna solkraftverk ut som utvecklades i Tyskland av företaget Solo Kleinmotoren. Stirlingmotorn är konstruerad av Lennart Lundström.
Emil Birgersson i sin egenhändigt byggda elsportbil Devanti ES. Emil närmast kameran. Till höger examens-arbetekollegan Henrik Leonhardt. Foto: Ida Lövstål/Högskolan Halmstad.
Så här fungerar principen för Stirlingmotorn. Grafik: Jonas Askergren.
John Ericssons soldrivna varmluftsmotor Sun Motor från 1872. Bilden finns i John Ericsson egna uppfinnarmemoarer "Contributions to the Centennial Exhibition, 1876".

Stirlingmotorveteranen Lennart Lundström i Halmstad har fått Vinnovapengar för att utveckla en ny, modern Stirlingmotor, specialanpassad för solenergiproduktion.

Publicerad Senast uppdaterad

- Jag är 62 år och måste se att mina kunskaper om Stirlingmotorutveckling lever vidare. Nu ska vi ta fram en modern Stirlingmotor som är optimerad för solkraftverk, säger Lennart Lundström till Ny Teknik.

Lennart Lundström arbetade med olika Stirlingmotorer för både till bilar, ubåtar och solkraftverk under 1970- och 1980-talen på United Stirling i Malmö och det specialiserade Strilingmotorföretaget TEM.

- Det är jag som har konstruerat den Stirlingmotor som vidareutvecklades i Tyskland och som nu köpts tillbaka till Sverige och ska tillverkas i Åmål, säger Lennart Lundström.

Han flyttade till USA 1986 för att bygga Stirlingmotorer och solspeglar till de solenergiprojekt som började utvecklas.

- Jag ville hellre göra solenergimotorer än ubåtsmotorer, säger Lennart Lundström till Ny Teknik.

Med rötterna i United Stirling
På United Stirling och TEM fanns bland andra framlidne Gunnar Lundholm, som senare blev professor vid Lunds universitet, samt Rolf Egnell, teknologie doktor och docent vid Lunds universitet.

- Nästan all Stirlingmotorutveckling har ett gemensamt rotsystem från United Stirling, säger Rolf Egnell till Ny Teknik.

Stirlingmotor för bilar
Gunnar Lundholm och hans ingenjörsteam på United Stirling utvecklade bland annatden fyrcylindiga Stirlingmotorn V4X, som i olika versioner testade i Fordbilar i USA.

Lennart Lundström var med i den gruppen bland annat för att se till att Stirlingmotorerna fungerade i bilarna.

Han fick då chansen att köpa en av V4X-motorerna och satte den i en Porsche Bergspider-racerbil för att sätta hastighetsrekord för Stirlingmotorbilar.

Hans världsrekord från 1983 på 200 kilometer i timmen håller än och bilen, som länge fanns på Stirlingmuseet i Malmö, står nu i Lennart Lundströms garage i Halmstad. Stirlingmotorn värmdes av vätgas.

Solkraftverk framtiden för Stirlingmotorn
Men Stirlingmotorer i bilar är en återvändsgränd. Materialet i Stirlingmotorer, som måste tåla extrema temperaturer och gastryck och samtidigt vara tunt, är för dyrt för att konkurrera med vanliga bensin- och dieselmotorer.

I ubåtar, där alternativet är atomdrift, blir kalkylen en annan. Kockums omskrivna ubåtsmotorer är väsentligt mycket billigare än urandrivna.

I solkraftverk är kalkylen också till Stirlingsmotorn favör. Alternativet är solceller, med de har sämre verkningsgrad och är inte billigare än motsvarande effekt Stirlingmotor.

Fick ta över en motor från universitetet
Det är detta som nu lockat Lennart Lundström att ansöka om att vara med i den statliga innovationsmyndighetenVinnovas Forska & Väx-program.

Hans företag Intersol har nu fått 2,5 miljoner kronor av Vinnova för att utveckla ”Stirlingmotorer för solenergiproduktion”. Han och hans finansiärer ska skjuta till lika mycket i projektet som ska redovisas om ett och ett halvt år.

- Lennart Lundström fick en Stirlingmotor av oss för en månad sedan, säger professor Bengt Johansson på Lunds universitet. Han är Gunnar Lundholms efterträdare som chef för institutionen för Energivetenskaper.

Elbilsingenjören med i projektet
Till sitt företag Intersol har Lennart Lundström bland annat knutit den unge utvecklingsingenjören Emil Birgersson, som för två år sedan uppmärksammades för sitt examensarbete från Högskolan i Halmstad –en snyggt designad elsportbil!

Bilen fick namnet Devanti ES och man fick in ett 25-tal sponsorer i projektet. Huvudsponsor var ABB som var djupt engagerad i utvecklingen av elbatterierna.

Varmluftsmotorn

Principen för Stirlingmotorn lanserades av den skotske prästen John Stirling i början av 1800-talet.

Men lika känd är den svenske uppfinnaren John Ericssons varmluftsmaskin Caloric Engine, som bygger på samma princip – en värmekälla utanför en cylinder hettar upp luften inne i cylindern. Det tryck som skapas av den uppvärmda luften sätter en kolv inne i cylindern i rörelse.

Läs om John Ericssons Caloric Engine i New York Times den 19 januari 1860.

John Ericsson, värmlänningen som utvandrade till USA blev känd för en rad uppfinningar, bland annat propellern för fartygsdrift och byggandet av pansarfartyget Monitor som slog sydstatarnas Merrimac under det amerikanska inbördeskriget.

John Ericsson skapade också en soldriven varmluftsmotor, Sun Motor. Den blev dock inte den framgång som John Ericsson hoppades på. Den kommersialiserade som vattenpump, men drevs då inte av solenergin utan av gas.

Läs om John Ericsson på Tekniska Museets sajt.