Fordon
Soldrivna jätten kan flyga ett år utan att landa
Foto: BAE Systems
BAE Systems har tagit hjälp av Prismatics ingenjörer. Tillsammans ska de förverkliga jättedrönaren som kan ersätta satelliter. De ultralätta solcellerna innebär att Phasa-35 teoretiskt kan flyga ett år utan att landa.
Många anser att soldrivna ”Hale-farkoster” (High Altitude, Long Endurance) har stor potential som ett billigare alternativ till satellitkommunikation. Nu har BAE Systems kommit ett steg närmare byggandet av sin soldrivna jättedrönare.
Bolaget har inlett ett samarbete med ingenjörer från brittiska Prismatic. Trots att det förarlösa flygplanet har ett vingspann på 35 meter så väger det bara 150 kilo. Av den vikten står själva grundstrukturen för 50 kilo. Namnet ”Phasa-35” (Persistent High Altitude Solar Aircraft) antyder en extrem kapacitet.
Energi över till nattflygning
Energin från de ultralätta solcellerna ska räcka för framdrivning dagtid – och även ge nog mycket energi över för nattflygning. Därmed kan Phasa-35 i teorin flyga oavbrutet på hög höjd i ett år. De låga servicekostnaderna är ett starkt argument för att drönaren kan bli en billig plattform för kommunikation.
Den givetvis även användas för spaning. 2017 lyfte Phase-8, en modell i kvartsstorlek, och nu ska de två bolagen ta utvecklingen vidare.
– Phasa-35 är ett lysande exempel på vad teamet kan åstadkomma inom en kort tidsperiod. Vi har varit ivriga på att få investera i programmet, som en del i vår långsiktiga strategi kring att utforska ny teknik och nya lösningar i luftrummet och rymden, säger Michael Christie, strateg inom BAE Systems till Engineering and Technology.