Fordon

"Snabbladdning ökar förtroendet för elbilar"

Inte ens en elbilsägare ska riskera soppatorsk på Sveriges stora genomfartsleder. Med start i sommar byggs snabbladdningsstationer var sjätte mil utefter E4, E6 och E40 av ett bensinbolag.

Publicerad

I sommar börjar OKQ8 installera snabbladdare som laddar elbilen på 20 minuter på 8-10 stationer längs sträckan Stockholm-Göteborg. Nästa fas i utbyggnaden blir sträckan Göteborg-Malmö och tredje fasen blir Malmö-Stockholm. Allt ska vara klart under 2015.

- Vi blir det första bensinbolaget i Europa som bygger en ”green highway” i den här omfattningen, säger projektledaren Peter Morath.

Siemens står för tekniken och har redan installerat fyra snabbladdningsstolpar på bensinstationen i Häggvik utefter E4:an några mil norr om Stockholm.

Men laddarna i Häggvik är inga ”riktiga” snabbladdare som laddar batterierna på 20 minuter, den tid som anses vara en rimlig väntetid på en servicestation under en bilresa.

– Nej det är 400 volts ”semisnabba” växelströmsladdare på 32 ampere, där en laddning tar närmare två timmar. Men vi har förberett för snabbare laddning med 80 ampere när bilarna är redo för det, säger Peter Morath.

Det troliga är att OKQ8 väljer att börja bygga sin gröna motorväg med laddgränssnittet "Chademo", den japanska standard som elbilarna från Mitsubishi och Nissan använder.

En likströmsladdare matas med 3-fas växelström 400 volt med säkringar på 80 ampere. I laddstationen omvandlas sedan elnätets växelström till batterianpassad likström med 500 volts spänning och 125 amperes strömstyrka. Det ger en effekt på drygt 50 kW.

Det behövs alltså inte någon extra laddningselektronik i bilen. Å andra sidan är en Chademoladdare en ganska dyr investering, drygt 200 000 kronor.

- Valet av teknik är svårt. Vi kan inte basera vårt beslut på de relativt få elbilar som finns att köpa i dag. Vi måste försöka titta i kristallkulan och föra en tät dialog med biltillverkarna, säger Peter Morath.

Han menar att den framtida europeiska ”comboplugg” som klarar både likström och växelström är intressant. Combopluggen är på gång men det dröjer några år innan allt är på plats.

KTH-teknologen och elbilsveteranen Caroline Magnusson applåderar OKQ8:s beslut om att bygga ut snabbladdning på de stora E-vägarna.

- Vetskapen om att det finns laddningsmöjligheter skapar trygghet och ökar förtroendet för elbilar, säger Caroline Magnusson, som trots sina unga år räknas som elbilsveteran.

Hon har levt med elbilar under hela sin uppväxt i elbilsfamiljen Magnusson i Täby och hon plockade själv för två år sedan samman en fungerande Renault Clio Electric av delar från skrotade Clio-elbilar.

- Även om man bara rör sig i stan så är det en trygghet att kunna snabbladda för att slippa bli stående, säger hon.

Redaktionens kommentar:

Ny Tekniks läsare gick igång direkt efter artikeln. Oenigheten om elbilarnarnas förträfflighet är total!

Efter mindre än en vecka var antalet kommentarer uppe i över 200 – av mycket varierande kvalitet när det gäller sakinnehåll.

Som vanligt utdelas det rallarsvingar både till höger och vänster men mitt i bataljen dyker det upp en och annan debattör som tagit sig tid att tänka och räkna.

Läs en sammanfattning av kommentarerna här.