Fordon

Smarta bilar skapar nya hotbilder

Filmscen ur Fast & Furious. Foto: Universal Pictures

Över hälften av britterna är rädda för att hackare ska ta kontroll över bilen – och deras oro är inte ogrundad. Nu varnar experter för att verkstädernas fordonstekniker är en okontrollerad grupp. Och med introduktionen av autonoma fordon blir hotbilden större.

Publicerad

Den cyberattack som under maj påverkade 150 länder riktar lampan mot det hot som hackare utgör mot viktiga samhällsfunktioner. Nyligen genomförde Institute of Motor Industry en undersökning som visade att över hälften av britterna är rädda för att hackare ska ta kontroll över deras bil – och förarnas oro är inte ogrundad.

2015 upptäcktes en säkerhetsbrist hos Jeep som innebar att främlingar bland annat kunde ta kontroll över bilens bromsar. Många fordon som rullar på vägarna i dag har avancerad teknik som bistår föraren, exempelvis autobroms och system som korrigerar ratten om bilen girar ur filen. Ett hackat fordon skulle kunna manipuleras rejält.

Därför anser Institute of Motor Industry att datasäkerhet är ett av bilbranschens viktigaste områden just nu. De tror att det bara är en tidsfråga innan kriminella utnyttjar möjligheten att ta kontroll över fordon. IMI ser verkstäderna som en känslig punkt i sammanhanget.

– Fordonstekniker har tillgång till bilens alla system och online-portaler. Under det rådande regelverket finns det ingen registrering av tekniker, inga säkerhetskontroller eller test som validerar deras kompetens, sade Jim Saker, professor vid Loughborough University i en IMI-studie.

Läs mer:

Med introduktionen av autonoma fordon kan problemen bli värre. I den senaste Fast & Furious-filmen skapar skurken kaos genom att ta kontroll över självkörande bilar – och Hollywoods scenario är inte bara fantasier. Experten bakom Jeep-avslöjandet hävdar att det är otroligt svårt att skydda självkörande fordon mot hackare.

– Autonoma bilar utgör essensen av alla de hemska saker som kan gå fel. Bilar är i sig redan osäkra, och sedan lägger du till en rad sensorer – och datorer som kontrollerar dem. Om en skurk tar kontrollen så kommer det gå riktigt illa, sade säkerhetsexperten Charlie Miller till Wired.

Den 18 maj samlade infrastrukturminister Anna Johansson bransch, kommuner och myndigheter för att diskutera åtgärder mot att tunga fordon används vid terrordåd. 2018 hoppas man kunna demonstrera geofencing – teknik som bland annat kan begränsa fordonets hastighet, eller hindra det från att köra i ett visst geografiskt område.

Ett annat skräckscenario är att terrorister ska använda självkörande bilar för att leverera bomber. FBI har varnat för problemet, och förra året hävdade det finländska mjukvaruföretaget F-Secure att hotet är överhängande.

På South by Southwest (SXSW) i Austin Texas föreläste forskningschefen Mikko Hypponen om sårbarheter inom transportsystem. Han hävdade då att IS utvecklar autonoma fordon som ska agera obemannade bilbomber.

– Vi har konkreta bevis för att de bygger självkörande bilar. De bygger också dockor för att sätta på förarplatsen – och har skapat ett system för att imitera en människas värmestrålning, så att det ser ut som en verklig person kör, sade Mikko Hypponen på SXSW.

Han anser att bilindustri och experter har fokuserat sina insatser på det kaos som hackare skulle kunna skapa – och missat den stora hotbilden med klassiska terrordåd.

Amerikanska Insurance Information Institute har även höjt ett varnande finger kring de autonoma fartyg som snart kommer trafikera haven. Vad händer om terrorister programmerar en oljetanker för att grundstötas?