Fordon
Självlagande asfalt kan ladda din elbil
En kombination av bakterier och stålfibrer kan göra att vi slipper potthål i framtiden. En häftig bieffekt är möjligheten att ladda elbilar genom asfalten. Nu förbereder holländska forskare ett första test.
Potthål är ett globalt problem som kostar enorma belopp. Många arbetar för att hitta stryktåligare material, och kanske till och med vägbanor som kan reparera sig själva.
Ett av de senaste koncepten kommer från Delft University of Technology i Holland. Där testar man att blanda in små stålfibrer i asfalten, vilket gör att vägbanan kan leda ström. Genom att föra en elektromagnet över vägen kan man värma upp asfalten och därmed sluta sprickor. Även stark sol kan i viss mån bidra till den läkande processen.
Forskarna räknar med att materialet kommer vara cirka 25 procent dyrare än vanlig asfalt. Samtidigt skulle den nya asfalten kunna spara in nära en miljard kronor bara sett till Hollands kostnader för vägslitage. Till detta kan man lägga alla andra möjligheter som ledande asfalt medför.
– Att lägga stålfibrer i asfalten innebär att man kan skicka information till den. Så det skulle exempelvis kunna vara möjligt att ladda elbilar genom vägen de kör på. Det här är på ett tidigt stadium, men vi kommer genomföra några tester vid trafikljus – där idén är att du kan ladda bilen litegrann medan du väntar, säger Erik Schlangen vid Delft University till The Verge.
Läs mer:
Materialforskaren tänker sig att hans lösning skulle kunna kombineras med ”läkande bakterier”. Tidigare har forskare vid universiteten i Bath, Cardiff och Cambridge skapat en betongblandning som läker med hjälp bakterierna Bacillus pseudofirmus och Sporosarcina pasteurii. De hittas naturligt i alkaliska sjöar nära vulkaner. Båda bakterierna producerar kalksten när de utsätts för vatten. En annan egenskap är att de kan leva utan näring i 200 år.
De brittiska forskarna blandade in nedbrytbara kapslar med bakterier i betongen. När en spricka uppstår kommer vatten läcka in – och då vaknar bakterierna till. De börjar producera kalksten och sprickan sluts därmed till.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!