Fordon

Sex miljarder till försvaret

Regeringen vill satsa nästan sex miljarder kronor på att stärka det svenska försvaret 2016-2020.

Publicerad

Försvarsmakten får medhåll om att betydligt mer behövs för att klara av politikernas försvarsambitioner.

– Det här är långt, långt från det som jag anser att Försvarsmakten behöver, säger den militärstrategiska experten Stefan Ring.

Regeringens förslag innebär totalt 4,2 miljarder i nya pengar. Dessutom överförs 1,6 miljarder kronor från försvarets internationella insatser, vilket ger totalt 5,8 miljarder kronor för att stärka det nationella försvaret. Därutöver ska försvaret kompenseras bland annat för den planerade höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga.

– Det här är betydande tillskott, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Men Försvarsmakten hade önskat 16 miljarder kronor till och med 2019 för att klara det riksdagspartierna kom överens om i försvarsberedningen förra våren. Hultqvist påpekar att regeringen även måste ta hänsyn till andra viktiga politiska behov. Finansminister Magdalena Andersson uppger att försvarssatsningen ska finansieras med skattehöjningar.

Försvarssatsningen ska användas till att öka krigsförbandens förmåga och till bättre ubåtsjaktförmåga, bland annat genom att modernisera korvetter och andra marina enheter. Dessutom ska försvaret av Gotland förstärkas. Tanken är att ön ska få en permanent styrka på 150 man, enligt Hultqvist.

– Vi tycker att det är viktigt med militär närvaro i detta område. Det är en signal till omvärlden, men också till svenska folket.

Stefan Ring är fundersam över den militära nyttan med den åtgärden på Gotland.

– Det är kanske inte soldater man skulle behöva utan kvalificerat luftvärn och jag har svårt att se att det skulle rymmas i den här budgeten.

ÖB Sverker Göranson vill inte kommentera regeringens förslag, men har ansett att pengarna kan användas bättre än till en permanent styrka. Men Hultqvist påpekar att flera partier vill ha en permanent militär närvaro på ön.

Regeringens förslag kan ses som ett bud i förhandlingarna med Allianspartierna om en försvarspolitisk inriktningsproposition som ska vara klar i april. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill vänta med att ta ställning till om satsningen är tillräcklig. Även KD:s Mikael Oscarsson vill analysera först, men antyder att satsningen kan vara för liten.

FP:s Allan Widman anser att mycket i förslaget är bra men kritiserar att en stor del av satsningen ligger "bortom nästa valdag".

– Det är för lite pengar för sent i perioden, säger han.