Fordon

”Sätesvärme på abonnemang? Det är bara att vänja sig”

ANALYS. ”Betala bara för saker när du använder dem”, det är argumentet som många branscher nu lockar med för att vi ska sluta köpa – och börja hyra saker, skriver Felix Björklund som anar en trend som framtidens bilägare inte lär uppskatta.

Publicerad

Eller inte hyra, det låter inte tillräckligt snofsigt. Nej, vi ska abonnera och boka ”functions on demand”.

Senast i raden att ge ”förmånliga hyresavtal” är BMW som meddelat att de i Sydkorea för ynka 17 euro i månaden eller 175 euro om året – kunde få sätesvärme. Och vips har alltså något som förr sågs som standard nu flyttas över på tillvalslistan.

BMW är långt från ensamma om att ta till det här greppet. När Audi lanserade lösningen att addera extra funktioner efter köp beskrev man det som att kunder fick möjligheten att skräddarsy sin bil. Porsche och Mercedes menar att det ger flexibilitet att kunna låsa upp filhållarassistent eller extra bakhjulsstyrning efter behov.

Volkswagen är en tillverkare som verkligen tittar efter nya affärsmöjligheter när det kommer till att sälja finesser i lösvikt. Detta då de i fjol gick ut med att de tänker sig att man ska ta betalt för självkörande funktioner via timtaxa.

– Vid autonom körning tänker vi oss att funktionen aktiveras per timma, med ett pris på ungefär sju euro per timma. Om du inte vill köra själv i tre timmar så kostar det dig alltså 21 euro, sade Klaus Zellmer, försäljningschef på Volkswagen, .

”Kan bli upprörd för mindre”

Som traditionalist kan man bli upprörd för mindre, men samtidigt är det ett tecken i tiden. Hela samhället går från direktköp till abonnemang. Allt från tv-kanaler, dataspel till glasögon och gräsklippare. Det är prenumerationer och löpande avtal som blir allt vanligare. 79 kronor i månaden låter ju billigt jämfört med ett köp på 799 kr. Sen att man binder upp sig på ett år, det är inte så noga.

Just abonnemang eller leasing är vad biltillverkarna vill komma åt. Det är länge sedan pratet om att förflytta sin kärnverksamhet började. Att man inte ska vara fast i bilbyggande – utan istället ska vara mobilitetsföretag.

Toyota, till exempel, var väldigt tydliga med det i och med lanseringen av sin elbil Bz4x. De ser att de kommer äga bilen de första tio åren. Under den tiden kan ett fordon gå på multipla leasingavtal kombinerat med hyrbilsverksamhet eller annat. ”Kanzen” kallar de konceptet – ett ord som betyder perfekt på japanska. Och för en tillverkare som då kan ”sälja” bilen flera gånger om är det kanske det.

Även hyrbilsföretag gynnas av det här

För hyrbilsföretag är den nya ”bilekonomin” ett otroligt välkommet tillskott. Tänk dig att du hyrt en bil och står för uthämtning i 40 grader vid flygplatsen i Malaga, Nice eller Palermo. I stället för sedvanligt hyreskontrakt och sen dra – räcker den vänliga uthyraren på andra sidan över en liten beställningsmeny att fylla i.

Vill du ha klimatanläggning? Tre euro om dagen. Farthållare? Lägg till ännu en euro, maxhastighet höjd till 110 km/h ytterligare några cent, och så vidare. 

Jag inser att jag var naiv när jag första gången satt och lyssnade på snacket om de enorma fördelarna som”funktioner efter behov” skulle ge. Alltså att en redan bra bil, bara skulle bli än bättre i takt med mäktiga nya features. Eller som i extremfallet när Elon Musk slog på längre räckvidd i vissa bilar när orkanen Irma härjade i Florida.

Det här kommer nu lite på skam när verkligheten snarare förefaller vara att din bil nedgraderas i grundutförande och tidigare standardutrustning är saker du behöver köpa till.

Och om du nu är en snålvarg som inte vill betala 175 kr i månaden för sätesvärme – kanske nästa köpare vill.