Fordon
Saab flyttar gamla modeller till Kina
Saab 9-5 från modell 2009 och äldre och Saab 9-3 av modeller 2005 och äldre kommer troligen att nytillverkas i Kina.
Beijing Auto räddar Saab-affären genom att stötta de nya ägarna med de miljarder kronor som fattas. I gengäld får kineserna ta över den svenska tillverkarens gamla modeller.
Efter årsskiftet börjar den nya Saab 9-5 tillverkas i Trollhättan. Därför började biltillverkaren nyligen montera ner verktygen som användes för att producera den gamla versionen.
En del av maskineriet hade redan körts iväg till skroten när kinesiska Beijing Automotive Industry (BAIC) dök upp i Saab-affären.
Nu är planen istället att produktionsverktygen ska skeppas till Kina.
Enligt uppgifter i Dagens Industri ska Saab Automobile och det kinesiska bolaget bygga en fabrik i Beijing där Saab föreslås få 20 procent och BAIC 80 procent av ägandet.
Inte bekräftat ännu
I affären ingår att Beijing Auto får rätten att tillverka äldre modeller av Saab 9-5 och Saab 9-3 och sälja dem under bilmärket BAIC/Saab.
Gunilla Gustavs, taleskvinna för Saab, vill inte kommentera uppgifterna, men säger:
- Diskussioner pågår. Vi är försiktiga med vad som är offentligt eller inte. Jag får återkomma senare.
Hur stor andel får BAIC?
Saabs Automobiles köpare Koenigsegg Group har haft problem att få ihop tillräcklig med eget kapital för att köpa Saab från GM. Det har i sin tur blockerat de nya ägarnas möjlighet att få lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.
För att lösa den knuten tecknade Koenigsegg och det kinesiska bolaget i början av september ett preliminärt avtal, som går ut på att kineserna går in som minoritetsägare i gruppen.
Hur stor Beijing Autos andel skulle bli är oklart, liksom hur mycket de betalar för att bli delägare. Men Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg, har tidigare sagt till media att det fattas ” i runda slängar” tre miljarder kronor för att avsluta Saab-affären.
Saab får gräddfil till Kina
Att Saab skulle vara med och öppna monteringsfabriker i Kina ligger i linje med Christian von Koenigseggs planer.
- Då kommer vi in på den kinesiska marknaden på ett helt annat sätt. Alla biltillverkare av rang i dag har sammansättningsfabriker i Kina, sa han till TT i september i år.
Lyxigt i Trollhättan
Tony Fang som är docent vid Stockholms universitet och expert på det kinesiska näringslivet, tror att samarbetet mellan Saab och Beijing Auto i framtiden kan leda till att det tillverkas lyxiga Saab-modeller i Trollhättan och mera folkliga Saab-bilar i Kina.
– Jag menar att produktion kommer ske både i Sverige och i Kina. Det kan också handla om att forskning och utveckling, som kommer att läggas både här och i Kina, säger han till Dagens Eko.
Ny Teknik har inte lyckats nå Christian von Koenigsegg för en kommentar.