Fordon
Så tyckte Ny Teknik om Stockholms nya el-tuk-tuk
Skumpigt, aningen trångt – men en klart intressant lösning. Ny Teknik har teståkt Stockholms färskaste taxitjänst, som körs med eldrivna tuk-tuk.
På sistone har ett relativt litet fordon fått stor uppmärksamhet på Stockholms gator. Det som vi talar om är Bzzt, en ny taxitjänst som körs med eldrivna tuk-tuk – små poddliknande trehjulingar.
Ny Teknik träffade Bzzt under förra veckan för att teståka transportpoddarna. Färden gick från nedre Kungsholmen till Kungsträdgården. Trehjulingarna, som är en något modifierad variant av Lerumbolaget Clean Motions fordon Zbee, har plats för två passagerare bakom föraren.
Chaufför under Ny Tekniks provtur är Vilhelm Söderström, 20. Han har jobbat heltid för Bzzt sedan i april när man började testköra fordon i Stockholm inför lanseringen i maj. Till hösten ska han börja läsa till civilingenjör, men planerar att fortsätta köra på deltid under studietiden.
– Hittills är kunderna en blandad skara - allt från unga kvinnor till bankmän. I går körde jag en 50-årig kvinna och henne son. De hade sett våra fordon på stan och ville prova, berättar han när vi rullar iväg.
Fordonen är drygt 2,4 meter långa och 1,2 meter breda. Det gör att kupén kan kännas aningen trång – i synnerhet om man är två personer. Bzzt har försett sina eltuk-tuks med ett slags väderskydd, men under resan fram och tillbaka blåser det in ganska friskt i passagerardelen.
Kolla in filmen från provturen här:
När trehjulingen börjar rulla på mer trafikerade vägar ner mot Stockholm City blir en sak också påtaglig: Det blir rejält skumpigt då och då i baksätet.
Men målet för Bzzt är inte främst att utmana konventionell taxi. I stället vill man vara ett billigt alternativ till exempelvis kollektivtrafiken för kortare sträckor. El-poddarna har en räckvidd på cirka 10 mil – och tanken är att tjänsten ska vara tillgänglig året runt.
– De vanligaste turerna är sträckor där det är lite knepigt med kollektivtrafiken – som på Strandvägen ut mot Gröna Lund, exempelvis, säger Vilhelm Söderström medan vi passerar T-centralen.
Om man bortsett från att resan är något skumpig så känns tjänsten snabb, smidig och framför allt billig. Resenärerna betalar 30 kronor per kilometer – vilket dras automatiskt i appen efter att kunden har nått sin destination.
Bakom Bzzt står bland annat grundarna Sven Wolf, vd, och Per Nyrenius, marknadschef. Idén till företaget formades i samband med att Uber kom till Sverige. Grundarna imponerades av hur enkel taxitjänsten var att använda. Men de tyckte att Uber hade missat en viktig del – nämligen den miljömässiga biten.
Läs mer:
Per Nyrenius och hans kollegor tog då kontakt med Clean Motion, som har skapat elfordonet Zbee.
– Eftersom fordonen är billigare att köpa än konventionella bilar och drivmedlet i princip kostar noll kronor var vi övertygade om att vi kunde få till en riktigt vass tjänst, säger Per Nyrenius.
Tjänsten har fått stort intresse sedan lanseringen i Stockholm - Per Nyrenius lyfter gärna fram att Bzzt-appen hade drygt 8 000 nedladdningar från App Store under de första dygnen. Men hur många körningar som har genomförts sedan starten vill han inte avslöja.
– Men det jag kan säga är att alla fordon som vi har i trafik har varit fullbokade sedan dag ett.
De äldre taxipoddarna, som också har körts i Göteborg, har en räckvidd på 5 mil. I och med lansering i Stockholm har man tagit en uppdaterad version av poddarna, som ska kunna köras nästan dubbelt så långt innan laddning. Tanken är poddarna ska kunna rulla på stadens gator året runt.
– När vi har 18 fordon kan vi ha hälften i trafik, och hälften på laddning vid hög beläggning. Snittresan är två kilometer lång, vilket gör att vi tror att det upplägget kommer att fungera. Rent maskinellt är det inga problem att köra vintertid, men vi har installerat en värmefläkt för att öka komforten för chaufförerna och resenärerna.
Hur gör ni urvalet bland chaufförerna? Hur säkerställer ni att det är personer som lämpliga?
– Vår rekryteringspartner People Partner gör ett första urval åt oss. Sedan gör vi kontroller mot polisregistret och träffar alla ansökande personligen. Alla som anställs måste ha b-körkort. De får också utbildning där vi bland annat går igenom inom vår säkerhetspolicy. Kortfattat handlar den vilken körsstil som våra chaufförer ska ha, och att säkerheten måste komma först i alla lägen.
Hur pass säkra är själva poddarna om olyckan skulle vara framme?
– Jag kan förstå att folk har frågor om säkerheten. Podden är inte lika säker som en bil, men den är å andra sidan förmodligen världens säkraste EU-Moped. Karossen på våra fordon har krocktestats och det finns trepunktsbälten för passagerarna. Vi kör heller inte på vägar där den tillåtna hastigheten är över 50 kilometer i timmen. Ur ett säkerhetsperspektiv tycker vi egentligen att det är ett större problem att folk kör runt med SUV:ar som väger två ton mitt i city.
Bzzt siktar på att utöka trafiken
Bzzt lanserades i Stockholm i maj. Företaget har tidigare testat sin verksamhet under två somrar i Göteborg.
I dagsläget består flottan av 18 fordon. Tjänsten är tillgänglig från klockan sju på morgonen, till tio på kvällen.
Körningar görs enbart i Stockholms innerstad.
I dagsläget har man 60 chaufförer. Bolaget har kollektivavtal och förarna har fast timlön, oavsett hur många körningar de gör under dagen.
Målet för Bzzt är att skala upp verksamheten till 50 fordon i Stockholm senare i år.