Fordon

Så långt gick elbilarna i verkligheten

I testet ingick Honda E, Mini Cooper SE, Peugeot 208e, Volkswagen E-up, Vauxhall/Opel Corsa E samt Renault Zoe. Foto: Unsplash

Räckvidd är en av de viktigaste parametrarna när det kommer till elbilar. Men hur är korrelationen mellan den officiella och den verkliga siffran? I ett test framgick det att skillnaden var stor mellan märkena.

Publicerad

Att få soppatorsk i en bensin- eller dieselbil är en obekväm upplevelse – men i de flesta fall går det att lösa förhållandevis smärtfritt. I en elbil är situationen inte densamma. För det första finns det inga reservdunkar att bara hälla i, och för det andra kan det finnas begränsningar kring bogsering.
Därför är räckvidd, och framförallt när denna tar slut, något absolut. För att testa exakt hur långt elbilar tar sig har brittiska Carwow genomfört ett test med sex små elbilar – för att fastslå hur väl de lever upp till sitt räckviddslöfte.

I testet ingick Honda E, Mini Cooper SE, Peugeot 208e, Volkswagen E-up, Vauxhall/Opel Corsa E samt Renault Zoe.


Samtliga bilar är vad vi skulle kalla pendlings- eller stadsbilar där Hondan har den kortaste officiella räckvidden och Renualten är den som har störst batteri – och således längst räckvidd. 


Och visst, det kanske ska sägas att testmetoden inte var 100 procent vetenskaplig, men å andra sidan är sällan verkligheten det heller.


Så hur gick det då i testet? Att Hondan var den som skulle ge upp snabbast kom kanske inte som en överraskning, dock presterade den 90 procent av sin officiella räckvidd – detta under förhållanden med 32 grader sol och en hel del motorvägskörning. De som inte svarade upp mot papperssiffran var PSA-kusinerna Peugeot och Vauxhall/Opel som endast nådde 74- respektive 83 procent. 


Mest övertygande var VW E-up och Mini Cooper SE som båda gick längre än utlovat. Detta med 102 samt 106 procent. 


Kolla in videon för att se hur testet gick till – och hur långt de sex bilarna kom i verkligheten.


Honda E (Test 1, Test 2)
Mini Cooper SE (Test 1, Test 2)
Peugeot e208
Volkswagen E-Up
Renault Zoe (Test 1, Test 2)