Fordon
Så laddar 30 elbilar i smart nät
30 laddare för växelström, och en snabbladdare för likström finns på laddstationen. Foto: Victor S. Brigola/Fraunhofer IAO
30 elbilar kan laddas samtidigt i Tysklands största laddstation. Solceller, vindkraftverk och batterier i ett smart mikronät svarar för merparten av elmatningen.
Laddstationen i Fraunhoferinstitutets anläggning i Stuttgart är Tysklands största. Här finns 30 växelströmsladdare och en likströmsladdare med en effekt på 50 kW. Där kan en bil tankas full på 20 minuter.
Vid full beläggning behövs en effekt på 340 kW. Det är 20 procent av det totala effektbehovet för hela forskningsinstitutet med 1500 medarbetare.
- Utan ett intelligent laddsystem är det inte möjligt att bygga en så stor laddstation, säger Hannes Rose vid Fraunhoferinstitutet IAO.
Under en två år lång försöksperiod ska man ta fram metoder för hur en sådan laddstation ska kunna fungera praktiskt utan att råka ut för kortslutning. Tillsammans med Daimler och universitet i Stuttgart ska man i projektet "charge@work" studera optimal laddinfrastruktur och styrning.
Målet är att ta fram ett smart nät i mikroskala. Det ska i första hand vara självförsörjande, och bara i undantagsfall behöva komplettera med ström från det allmänna elnätet.
På parkeringshuset i Stuttgart har man därför installerat solceller, en 30 meter hög vertikal vindsnurra på 10 kW samt litiumjonbatterier och Redox-Flowbatterier.
Det intelligenta nätet ska arbeta med likström. Både solenergianläggningen och energilagret i form av batterier arbetar med likspänning. Förutom att utveckla programvara för att hantera mikronätverket, så bygger man simuleringsmiljöer. Med detta blir det möjligt att testa nätverket för olika förhållanden som kan uppstå vid skiftande väderlek.
Hannes Rose ser flera fördelar med att bygga upp ett mikronät. Vindkraft och solkraft producerar inte nödvändigtvis ström när behovet är som störst. Detta måste mikornätet kunna klara. Dessutom kan den nationella satsningen Energiewende göra de allmänna elnäten opålitliga så att elpriserna plötsligt höjs när det blir elbrist.
Under projektet ska man även erbjuda andra intressenter plats att studera hur ett mikronätverk kan användas för andra tillämpningar än att ladda elbilar, exempelvis strömförsörjning till enskilda funktioner i byggnader som klimatanläggningar.
Projektet kommer att presenteras vid industrimässan i Hannover 7 till 11 april.