Fordon
Rolls Royce lyfter jumbo med biobränsle
Om två veckor lyfter det första kommersiella flygplanet som drivs med den så kallade andra generationens biobränsle. Det är en Boeing 747, tankad med jatrophaolja, som startar från en flygplats i Nya Zealand.
För första gången ska ett stort kommersiellt passagerarplan köras med biobränsle baserat på olja från jatrophabusken.
Det är flygbolaget Air New Zealand som i samarbete med flygplanstillverkaren Boeing och motortillverkaren Rolls Royce ska genomföra testflygningen, enligt ett pressmeddelande från flygbolaget.
Premiärturen med en Boeing 747- 400 är planerad till 3 december med start från en flygplats i Auckland i Nya Zealand.
Av de fyra jetmotorerna av typ Rolls-Royce RB211 är det en som ska drivas av det miljövänliga bränslet som till hälften blandas med det vanliga flygbränslet Jet A1.
– Laboratorietester visar att den blandningen har utmärkta egenskaper och i många fall överträffar de stränga krav som ställs på bränsle för både civila och militära flygplan, säger Chris Lewis, som är bränsleexpert vid Rolls Royce, i pressmeddelandet.
För att det nya bränslet skulle godkännas ställdes tre krav.
1. Det ska vara miljömässigt hållbart och inte konkurrera med födoämnesodlingar.
2. Motorerna ska inte behöva justeras.
3. Priset måste vara konkurrenskraftigt jämfört med dagens jetbränslen.
Bränslet som används vid premiärflygningen har framställts av företaget Terasol Energy med råvaran hämtad från odlingar i Indien och Sydvästafrika.
En fördel med jatrophabusken är att den kan odlas på ställen som inte duger att odla grödor för matframställning. Ett krav från företagen bakom flygtesten är också att odlingen inte görs på marker som varit skog eller naturlig gräsmark under de senaste 20 åren. Odlingarna får heller inte vara konstbevattnade.
Jatropha räknas till andra generationens biobränslen då odlingen inte bidrar till skogsskövling eller ökade matpriser vilket är fallet med första generationens biobränslen, enligt Businessgreen.
Enligt Wikipedia kan en jatrophabuske producera olja under femtio år och ge fyra gånger så mycket olja per hektar jämfört med sojabönor och tio gånger mer än majs.
Odlingarna finns idag främst i Asien och Afrika men är på gång även i Brasilen där det planeras odlingsytor som är större än Sveriges och Norges sammanlagda areal, enligt Wikipedia.