Fordon

Rolls-Royce elektriska rekordflygplan har lyft

Spirit of Innovations batteripack sägs ha en extrem energitäthet, som ska räcka för att flyga från London till Paris på en laddning. Foto: Rolls-Royce
Spirit of Innovation. Foto: Rolls-Royce

Målsättningen är att elflygplanet ska prestera 300 miles i timmen, motsvarande 480 km/h. Nu har Spirit of Innovation genomfört sin första flygning.

Publicerad

Under fjolårets marktester med en fullskalemodell av flygkroppen sattes målet att det batteridrivna propellerflygplanet skulle genomföra ett rekordförsök i luften 2021.

 Och nu har planet, döpt till Spirit of Innovation, lyft för första gången.

– Den första flygningen med Spirit of Innovation är en stor framgång för Accel-teamet och Rolls-Royce. Vi har fokus på att skapa det genombrott som samhället behöver för att få bort transporternas koldioxidutsläpp, i luften, på land såväl som till sjöss – och att ta tillvara på de ekonomiska möjligheter som följer med övergången till nollutsläpp, säger Warren East, vd för Rolls-Royce, i ett pressmeddelande.

– Det här handlar inte bara om att slå ett världsrekord, utan att avancerade batteri- och drivlineteknik som har utvecklats för det här programmet också har spännande applikationsområden inom marknaden för urban luftburen mobilitet, och kan bidra till att förverkliga "jet zero",  fortsätter han.

Flygningen, som varade i 15 minuter, skedde vid det brittiska försvarsministeriets anläggning Boscombe Down. Rolls-Royce-programmet Accel, där förkortningen står för Accelerating the Electrification of Flight, finansieras till hälften av olika statliga institutioner. En målsättning i projektet är att med batteridrift flyga i 300 miles i timmen, motsvarande 480 km/h. 

För ändamålet presterar drivlinan i Spirit of Innovation 400 kW, motsvarande cirka 500 hk – och enligt Rolls-Royce har batteripacket den största energitätheten någonsin för ett flygplan. 

De 432 påscellerna i batteripacket sägs räcka för att försörja 250 hushåll med el, alternativt flyga London-Paris på en laddning.

Lärdomarna och tekniken från Accel-projektet ska användas för andra typer av farkoster, som en del i tillverkarens ambition att erbjuda elektrisk framdrivning för samtliga plattformar. 

2026 ska Rolls-Royce leverera ett helelektriskt passagerarflygplan för inrikesflyg till det norska flygbolaget Widerøe.