Fordon
Robot byter batteriet – igen
Better Place drog in miljarder i finansiering men föll platt till marken. Nu gör Powerswap ett nytt försök att lansera teknik för batteribyte – från sidan i stället för underifrån.
Entreprenören Shai Agassi lanserade batteribytarföretaget Better Place för snart tio år sedan. Idén var att möjliggöra snabb påfyllning av energi i elbilen genom att helt enkelt byta ut hela batteriet. Detta skulle göras på stationer längs vägarna genom att en robot bytte ut batteriet på endast en minut.
Trots att bolaget drog in närmare en miljard dollar slutade det med konkurs år 2013. Anledningarna som nämns är flera, men tekniken med betydligt billigare snabbladdare och dåligt ledarskap är två som brukar nämnas.
– När man går på djupet ser man stora skillnader mellan oss och Better Place, säger Sten Corfitsen, vd och grundare av det Täbybaserade bolaget Powerswap.
Han påpekar att Better Places teknik innebar att batteriet fördes upp underifrån, vertikalt. Därmed behövdes en ramp eller en grop i marken. Det begränsade antalet testanläggningar som byggdes upptog flera hundra kvadratmeter stycket. Powerswap vill inte bygga nya stationer utan tillverka utrustning som kan installeras på befintliga tankstationer eller parkeringsplatser. En robot för i stället in batteriet från sidan, i en batterikassett.
– Vårt markbehov är tio kvadratmeter. Det är den stora skillnaden. Min personliga tro är dessutom att Better Place hade så mycket pengar att de glömde bort tekniken. De bara körde på med sina miljarder och trodde att de skulle erövra världen med det, säger Sten Corfitsen.
I bolaget jobbar nu ett tiotal personer. Man har kommit långt med den egna tekniken, om än inte helt i mål, säger han. Siktet är i första hand inriktat mot taxiföretag och distributionsfirmor som har svårt att frigöra tid för stillastående laddning.
– Vår filosofi är att se till att batteriet får den tid det behöver för harmonisk laddning. Resten löser vi med automation. Det är ett radikalt steg för att råda bot på den kanske sista återstående problematiken med storskalig elbilsladdning, säger han.
Energimyndigheten bidrog med 6,5 miljoner kronor fram till 2015. Därefter har Powerswap fått söka privat kapital. Ungefär 70 aktieägare har trätt in.
– Det har på senare år skett ett allmänt uppvaknande kring att elbilar behövs. Med det finns ett fortsatt problem kring laddtiderna och den effekt snabbladdning kräver, säger han.
Arbetet är just nu inriktat på att ro i land ett kontrakt med en kinesisk batteritillverkare om anpassning av ett batteripack för automatiskt byte. Bilarna behöver också anpassas, men detta kan lösas genom att de höjs och modifieras något, enligt Sten Corfitsen. Hoppet står även där till Kina.
– I Kina råder en helt annorlunda situation. Industrin där är inte så fast i stora processer kring utveckling. Dessutom är det en begynnande marknad. Det går fortare, säger han.
Powerswap – så funkar det
Föraren kör fram till bytesautomaten som visar rött ljus när man ska stanna. Automaten har optisk kontakt med bilens batterilucka.
Kunden identifieras via exempelvis en app, luckan till batterikassetten öppnas, det urladdade batteriet dras ut och skickas till ett lager för laddning.
Ett nyladdat batteri transporteras från lagret till bilen och robotarmen skjuter in det i kassetten.
Batteriluckan stängs och vid grönt ljus kan man köra vidare igen.