Fordon

Riksrevisionen kritiserar metoderna att ställa om försvaret

Satsningen på en ny försvarsorganisation fick inte tillräckliga ekonomiska resurser och planerades dåligt. Såväl regeringen som försvarsmakten får kritik av Riksrevisionen.

Publicerad

Varken försvarsmakten eller regeringen har gjort tillräckligt för att se till att försvaret framöver har god planering och finansiering. Det konstaterar i dag Riksrevisionen som granskat ekonomin bakom den fortsatta omställningen av försvarets organisation. Granskningsrapporten finns att läsa här.

Särskilt allvarligt är bristerna när det gäller planeringen och försörjningen av försvarsmaterielen. Enligt försvarsmakten saknas 30-50 miljarder kronor för inköp av ny materiel under de kommande tio åren.

Granskningen utgår från år 2009 då riksdagen beslutade inrikta försvarets organisation på nytt sätt. Den nya organisationen skulle vara klar 2014 och innebar i sig att försvarets kostnader ökade.

Riksrevisionen konstaterar att försvarsmakten gick in i omvandlingen med en i förväg bantad kostnadsram för köp av nya system och komponenter. Samtidigt skulle man effektivisera och skära ner på verksamheter, som exempelvis forskning och utveckling, för att klara att finansiera omställningen.

Bristen på medel ledde till att försvarsmakten fick ägna sig åt komplicerade avvägningar - som uppges ha blivit än svårare när riksdagen beslutade anskaffa 60 stycken nya Gripen E.

Sammantaget har förutsättningarna, enligt Riksrevisionen, lett till att försvarsmakten skjutit på inköp samtidigt som man försökt skapa balans mellan uppgifter och resurser - på kort sikt - i stället för att planera försvarets framtida utveckling på lång sikt.

För att klara att bygga klart den nya organisationen och uppfylla kraven på nya ambitiösa förmågor krävs nu omfattande rationaliseringar, enligt Riksrevisionen. Men försvaret anses också behöva få nya ekonomiska muskler:

- Regeringen måste nu fokusera på att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för att långsiktigt uppnå målen för omställningen av försvaret. Det är viktigt att rationaliseringarna balanseras så att försvaret även framöver kan göra insatser och lösa sina uppgifter, kommenterar riksrevisor Jan Landahl.

Den nya insatsorganisationen IO-14 har de senaste åren hårt kritiserats i samhällsdebatten, se exempelvis detta inlägg.

Riksrevisionen lägger nu mer ris på brasan. "Det kommer att ta många år innan alla förband är bemannade, utrustade och når full operativ förmåga", står det att läsa i pressmeddelandet.