Fordon

Renaults oro: Låg batteriproduktion för Europas elbilar

Foto: Vauxford

Renaults försäljning av elbilar ökade med 40 procent, men resultatet hade kunnat bli ännu bättre. Problem vid batterifabriken satte käppar i hjulet – och nu oroas biltillverkaren av den låga batteriproduktionen i Europa.

Publicerad

Europeiska biltillverkare har presenterat ambitiösa mål kring övergången till elektrifierade bilmodeller, men volymerna rimmar illa med den förväntade tillgången på batterier. Att bygga en batterifabrik tar flera år, och till detta bör produktionen justeras in under lång tid för att undvika dyra återkallelser.

Nu börjar bristen på batterier skapa oro, inte minst hos Renault. Enligt European Alternative Fuels Observatory ökade den totala försäljningen av elfordon i Europa med 31 procent under förra året. För Renault gick andelen elektrifierade bilar upp med hela 40 procent, bland annat fördubblade man försäljningen av Kangoo Z.E. Men tillverkaren har redan påverkats av batteribristen.

– I takt med att intresset för elbilar har vuxit under de senaste två åren har vi gått från att jaga kunderna till att jaga efter delarna, säger Gilles Normand, senior vice president för Renaults elbilar till Automotive News Europe.

Tillverkningen bromsades

Bolagets siffror hade kunnat vara ännu bättre – för under den första halvan av 2018 bromsades batteritillgången av tillverkningsproblem vid LG Electronics fabrik i Polen. Men när leveranserna av batterier väl började rulla, under den andra halvan av året, så steg Renaults försäljning 62 procent jämfört med samma period föregående år. Modellen Zoe ökade med 27 procent, men av dem såldes en stor andel under december.

LG:s nya fabrik i Wroclaw ska klara av att förse 100 000 elfordon med batterier – det är dubbelt så stor kapacitet som vad man angav 2015. Ökningen har bidragit till leveransproblemen, men enligt Gilles Normand har leveranserna också påverkats av att efterfrågan på elbilar inte till fullo har levt upp till bilföretagens beräkningar. Detta har fått flera batteritillverkare att justera produktionen efter bilförsäljningen snarare än efter vad fordonstillverkarna har efterfrågat. Men nu har Renault fört samtal med LG för att säkerställa en jämnare leverans, åtminstone under de närmaste två åren.

– Vi har ett ramverk, så vi är väldigt tydlige med vad vi vill ha – och är också tydlige med vad de kan leverera till oss, säger han.

Renault har inte bara haft problem med batterileveranserna. Under 2017 fick man brist på elmotorer, och nu ska bolaget investera 1 miljard euro för att öka kapaciteten kring elbilsproduktionen i Frankrike. Bland annat ska man tredubbla motorproduktionen vid anläggningen i Cleon, och kapaciteten för Zoe-modellen i Flins-fabriken ska dubblas. Maubeuge förbereder fabriken för nästa generations el-Kangoo – och i Douai ska elfordon byggas på den gemensamma plattform som man har utvecklat tillsammans med Nissan.