Fordon

Renault siktar på 60 mils räckvidd

Zoe på Parissalongen. Foto: Michel Euler/AP/TT

På fyra år har Renaults elbil Zoe ökat sin räckvidd från 21 till 40 mil. Det beror mest på ombyggda battericeller.

Publicerad

Vid ett seminarium arrangerat av Svenskt el- och hybridfordonscentrum i Göteborg tidigare i vintras berättade Anna Teyssot från Renault att ungefär 20 procent av räckviddsökningen har erhållits genom förändringar i cellerna i litiumjonbatteriet. Cirka 80 procent kommer från konstruktionsmässiga ändringar i batteriet.

– Det handlar om en hög andel aktivt material i elektroderna, tunnare folier och att ge mer utrymme till aktiva material, säger Anna Teyssot.

Men runt år 2020 hoppas Renault att räckvidden ska kunna ökas till 60 mil.

Litiumjonbatterierna förbättras kontinuerligt. Omkring år 2025 tror Renault att energitätheten kan öka från dagens 240 Wh/kg till 350 Wh/kg på cellnivå.

Men vid 2030 räknar företaget med att det kommer att behövas 500 Wh/kg och sannolikt en annan batterikemi. Här ser Anna Teyssot främst natriumjon- och magnesiumbatterier som intressanta.

Läs mer:

Efterfrågan på litiumjonbatterier växer stadigt. År 2015 hade den totala mängden litiumjonbatterier en sammanlagd kapacitet om 60 GWh. År 2020 bedöms siffran stiga till 200 GWh.

Och elfordonsindustrin väntas lägga beslag på en allt större del av de litiumjonbatterier som tillverkas. Från att ha köpt 25 procent av de producerade batterierna år 2015, bedöms elbilstillverkarna behöva 65 procent år 2020, enligt en prognos.

När efterfrågan på litiumjonbatterier ökar så snabbt är det inte säkert att fabrikerna som tillverkar batterier kan hålla jämna steg.

– Det är både produktionshastigheten och prisfrågan man är orolig för. Dessutom är litium starkt lokaliserat till få ställen, så det finns en politisk risk att göra sig beroende av litium, säger Patrik Johansson, batteriforskare på Chalmers. 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!