Fordon

Regeringen vill se fler laddstolpar för tunga fordon

Ellastbil Scania Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Stärkt laddinfrastruktur för tunga fordon. Det är en av de viktigaste punkterna i Elektrifieringskommissionens handlingsplan. “Den resa Sverige har gjort för elektrifieringen av personbilar ska vi nu göra för lastbilar, men snabbare”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Publicerad

Elektrifieringskommissionen består av företrädare från näringslivet, forskningsinstitut och offentlig sektor. Infrastrukturminister Tomas Eneroth är ordförande. 

Kommissionen har nu presenterat tio steg i en handlingsplan för ”elektrifiering av de mest trafikerade vägarna i Sverige”. 

Handlingsplanen fäster stor vikt vid utbyggnad av laddinfrastruktur för tunga fordon. Bland annat får flera energi- och fordonsföretag i uppdrag att kartlägga hur elnäten ska kunna möta laddbehovet från tunga fordon. Fordonstillverkare sägs dessutom enligt kommissionen ha för avsikt att ”installera och driva ett högpresterande publikt laddningsnätverk för batteridrivna tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar över hela Europa med planerad start under 2022”. Det rör sig om ett samarbete mellan AB Volvo, Daimler och Traton, som Ny Teknik tidigare rapporterat om.

Bensinmackarna laddar för framtiden

Därtill uppges det att Sveriges drivmedelsstationer ska erbjuda laddning med utökning eller nyetablering av laddstationer. OKQ8 ska 2026 ha minst 800 laddningspunkter för personbil och lastbil vid 300 stationer.

2025 planerar Circle K att ha 500 laddningspunkter och 2030 mer än 1000 laddningspunkter för personbilar och lätta lastbilar. Circle K ska dessutom utvidga nätet för snabbladdning av tung trafik.

Preem, i samarbete med Recharge, planerar att etablera upp till 800 laddstolpar (150-300 kW) vid i huvudsak bemannade stationer till 2025.

– För att klimatmålen ska kunna nås krävs en omfattande elektrifiering av vägtransporterna och elektrifieringen behöver ske i närtid. Den resa Sverige har gjort för elektrifieringen av personbilar ska vi nu göra för lastbilar, men snabbare. De tio stegen i handlingsplanen visar vägen, säger Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande. 

Utöver laddinfrastruktur för elektrifierade tunga fordon finns också en punkt om den permanenta elväg som ska byggas mellan Hallsberg och Örebro, något som varit känt sedan tidigare. Den är avsedd att tas i drift 2025. 

En punkt i handlingsplanen handlar om etablering av vätgasstationer ”såväl i glesbygd som i större städer i olika delar av Sverige”.