Fordon

Regeringen satsar på Ostlänken

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister. Foto: Regeringskansliet

Regeringen vill satsa 55 miljarder på järnvägen. Pengarna ska gå till bygget av Ostlänken samt till underhåll.

Publicerad

-Genom denna satsning kommer nivån på drift och underhåll att bli nära Trafikverkets mest ambitiösa nivå i Kapacitetsutredningen, alltså den nivå som krävs för att järnvägsnätet ska återfå sin ursprungliga kapacitet, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på regeringens hemsida.

Satsningen presenterades under onsdagen och innebär att regeringen kommer att föreslå att 55 miljarder avsätts för järnvägen i budgetpropositionen.

Byggandet av Ostlänken kommer att göra det möjligt för snabbtåg att köra mellan Järna och Linköping. Regeringen vill också att delar av sträckan mellan Göteborg och Borås förses med dubbelspår.

Dessa båda satsningar beräknas kosta 35 miljarder kronor och medför enligt regeringen att byggandet av en ny modern stambana för snabbtåg inleds. Det ska leda till fler, snabbare och mer punktliga transporter av både passagerare och gods.

För att järnvägstransporterna ska bli mer pålitliga och få en ökad kapacitet vill regeringen också rusta upp det befintliga järnvägsnätet. Därför satsas 20 miljarder kronor på drift och underhåll under 2014–2025. "Därmed får Trafikverket långsiktigt resurser att åtgärda brister i systemet," skriver regeringen i en promemoria.

Men regeringen förhandlar också om ytterligare satsningar i väg- och järnvägsnätet. Hur stora dessa blir kommer att framgå när budgetpropositionen presenteras i slutet av september, samt när infrastrukturpropositionen lämnas senare i höst.

Bygget av Ostlänken, cirka 15 mil lång, beräknas kunna starta 2017 och avslutas senast 2028. Regeringen pekar ut sträckan som en av landets mest belastade i järnvägsnätet och räknar med att pendlingsmöjligheterna nu kommer att förbättras avsevärt. Resan mellan Stockholm och Linköping ska bli 30 minuter kortare när Ostlänken är färdigbyggd.

Rustningen av det befintliga järnvägsnätet handlar bland annat om underhåll av kontaktledningar och broar, slipning av spår och byte av växlar. De sträckor som kan komma i fråga för dessa åtgärder är till exempel banorna mellan Malmö och Höör, samt mellan Stockholm och Uppsala.