Fordon
Regeringen satsar extra miljarder på ubåtsjakt
Budskapet från Överbefälhavare Sverker Göranson är klart: Mer pengar till försvaret, annars halkar Sverige efter Ryssland. Foto: TT
Regeringen vill satsa drygt sex miljarder kronor extra på försvaret 2016-2020, uppger DN. Pengarna ska bland annat användas till förstärkt ubåtsjakt och en militär styrka på Gotland.
– Vi tillför nu i rena tillskott till försvaret sammanlagt drygt 6,2 miljarder kronor i skarpa medel de närmaste fem åren. Vi prioriterar tydligt i ett paket som får en reell effekt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Dagens Nyheter.
Förutom de 6,2 miljarder kronorna så vill regeringen överföra 1,3 miljarder från försvarets internationella verksamhet till försvaret av Sverige.
– Ubåtsjakten är ett prioriterat område. Vi har ju haft händelser som visar att det är väldigt viktigt att ha ökad kapacitet för ubåtsjakt. Vi måste göra vad vi kan för att behålla och utveckla kompetensen. Det är väldigt viktigt att värna Sveriges suveränitet, säger Peter Hultqvist till DN.
Enligt DN så vill dock regeringen nu utöka armens sju bataljoner med cirka 800 man i varje, till åtta. Den åttonde bataljonen ska vara en motoriserad skyttebataljon, det vill säga utrustad med hjulgående pansarfordon. Om en åttonde bataljon sätts upp så blir det möjligt att hålla ett kompani på cirka 130 man på Gotland.
– Detta är också en markering inför omvärlden att vi inser att Gotland är väldigt viktigt. Allt vi gör ingår i att markera svensk suveränitet, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.
Björn Jansson (S), regionråd och regionstyrelsens ordförande på Gotland, säger att mycket ännu är oklart om det militära tillskottet och vad det kan innebära ekonomiskt för ön.
Han säger också att det kan bidra till en ökad känsla av trygghet för gotlänningarna – samtidigt som han är fundersam över de tidigare regementsnedläggningarna på Gotland.ß
– Man kan nästan få bilden av att det inte var riktigt genomtänkt – men det var ju ett lugnare säkerhetspolitiskt läge då.
Regeringens förslag är ett bud i de pågående försvarssamtalen med oppositionen som ska leda till en försvarspolitisk proposition för åren 2016-2020.
Försvarsmakten har dock begärt 16 miljarder kronor i förstärkning för de åren för att klara av den ambitionsnivå som partierna hade i försvarsberedningen, vars rapport lades fram förra våren.
Fler partier har tidigare efterlyst en större militär närvaro på Gotland, inte minst efter att rysk militär och ryskt flyg intagit en högre profil i Östersjöområdet. ÖB Sverker Göranson har dock avrått från en permanent militär styrka på Gotland och hävdat att resurserna kan användas bättre.
Göranson vill nu inte kommentera regeringens nya utspel.
– Det underlag vi har lämnat ligger kvar. Men i övrigt kommenterar vi inte den politiska processen som pågår, utan avvaktar försvarsbeslutet, säger Philip Simon, Försvarsmaktens presschef.