Fordon

Rederier: Elfordon ska kunna laddas på bilfärjor

Tallink Siljas Megastar, där elbilar kan laddas ombord under båtens färd. Foto: Tallink Silja
Vid jungfrufärden av Megastar. Foto: Tallink Silja

Efter en brand 2010 stoppade rederier laddning av elbilar ombord under färd. Nu är flera stora färjerederier på väg att tänka om.

Publicerad

De som ska åka långt med personbil skulle kunna glädja sig åt att kunna köra av färjan med ett fullt batteri efter en natt på färjan.

För transportföretagen med stora, tunga lastbilar handlar det om mer än komfort. Det är en dålig affär att behöva köra av färjan med ett nästan tomt batteri, börja leta efter en laddningsstation och spendera mycket tid på att ladda batterierna.

Efter en brand i en elbil 2010 ombord på passagerarfärjan Pearl of Scandinavia har inga av de stora rederierna i Norden haft laddning av elbilar ombord. Men en förändring är på gång.

Rederiet Tallink Siljas nya fartyg Megastar går i trafik mellan Helsingfors och Tallin sedan januari 2017. Ombord finns möjlighet att ladda sitt elfordon under färd, uppger Hans Friberg, fleet ooerational manager på Tallink Silja.

– Den specialbyggdes med färdiga laddstationer. Våra andra fartyg är inte utrustade för att ladda elbilar ombord, säger Hans Friberg.

Rederiet vill i stället verka för att ha laddstationer i hamnarna, där elbilar kan laddas innan eller efter färden.

– Det ser vi som en bättre lösning, säger Hans Friberg.

Danska DFDS och svenska Stena Line förbereder laddningserbjudanden ombord.

Danska DFDS har inte laddning i dag, och hänvisar till branden 2010. Då erbjöd företaget gratis laddning av elbilar. Men när batteriet i en elbil började brinna avslutade de tjänsten. Bilen som brann var en Nissan Qashqai, ombyggd till elbil i Danmark av en privatperson. Det utlöste kortslutning och brand under färden mellan Norge och Danmark.

– Bränder i batterier är mycket svåra att släcka och därför erbjuder vi inte laddning i dag. Men vi samarbetar med säkerhetsmyndigheten om utveckling. När lastbilar blir elektriska kommer det att komma ett krav om laddning från våra kunder, det ska vi vara förberedda på, säger Jakobsen.

Stena Line erbjuder inte heller laddning i dag men har ett projekt för att kunna erbjuda passagerarna att köra iland med fulladdat batteri. Även Stena Line hänvisar till batteribranden och skriver i ett mejl att det är säkerhetskrav som är anledningen till att rederiet inte erbjuder laddning idag.

– Men vi kommer erbjuda tjänster som kunderna frågar efter. Vi håller på att utreda lösningar för laddning ombord och hur vi ska kunna erbjuda det med tillräcklig säkerhet. Jag kan inte säga något om när vi kommer kunna erbjuda laddning, skriver Jesper Waltersson, presschef hos Stena Line.

Norska rederiet Color Line, som har trafik mellan Norge, Danmark, Sverige och Tyskland, har i dagsläget inga liknande planer.

– Vi förstår problemet men har inga konkreta planer om att erbjuda laddning ombord, säger Helge Otto Mathisen, koncernchef på Color Line.

Helge Otto Mathisen påpekar att det kommer krävas mycket stor kapacitet för att kunna ge ström till ett stort antal fordon.

– Utifrån ett större perspektiv är det också en miljöfråga, så länge laddning ombord sker med hjälp av ström från fossila bränslen.

Ett experiment gjort av National Fire Protection Association i USA visar att en brand i en konventionell bensinbil kräver mellan 1 000 och 4 000 liter vatten att släcka. En brand i en motsvarande elbil kräver däremot mellan 4 400 och 10 000 liter vatten.

Risken för återantändning anses även vara högre i en elbil än för bensin- och dieselbilar. Detta framgår i en rapport, från januari 2016, som gjorts av forskningsinstitutet SP Fire Research AS (nu Rise Fire Research).

– Batteritekniken och skydd mot brandspridning mellan olika moduler i ett batteri har kommit en bra bit på vägen sedan dessa tester genomfördes, säger seniorforskare Nina Kristine Reitan hos Rise Fire Research, som är en av författarna till rapporten från 2016.

Fenomenet thermal runaway är en riskfaktor för elbilar. När temperaturen i en battericell överstiger en angiven gräns, mellan 130 och 200 grader beroende på batterikemi, uppstår en okontrollerad värmeproduktion som inte låter sig stoppas eller omvandlas.

Nina Kristine Reitan säger att dagens batterier är bra skyddade om thermal runaway trots allt skulle uppstå, då är batteripacken byggda för att hindra spridning till andra celler och moduler i batteriet.

Nina Kristine Reitan säger att det är viktigt att skilja på en brand i en elbil och brand i ett batteri. Rise Fire Research utförde under 2016 två fullskaliga experiment. I det första experimentet antände forskarna en elbil. Hela bilen brann utan att batteriet fattade eld. Även om man inte kan generalisera från ett enskilt test visar detta att det krävs mycket för att ett batteri ska börja brinna vid extern värmepåverkan.

Det andra experimentet simulerade en kraftig kollision och visade att batteriet kan börja brinna som följd av en mekanisk skada. En sådan kollision kommer inte vara relevant ombord på en färja.

Sommaren 2017 utförde Rise Fire Research en brandövning tillsammans med Trøndelag brand- och räddningstjänst i Norge där de tände eld på en Tesla. I det här experimentet började batteriet att brinna men branden kunde relativt enkelt släckas med vatten.

Det var tidigare osäkert om vatten var lämpligt för släckning av elbilbränder. Nu är det dock vatten som rekommenderas som släckningsmedel. Det är fortfarande en utmaning att nå fram med vattnet dit batteriet är lokaliserat, men vattnet släcker oavsett en brand som pågår i andra delar av bilen, och kyler samtidigt ner batteriet.

– Det stämmer att en brand i ett batteri kan vara svår att stoppa, men en brand i en elbil beter sig på många sätt likadant som en brand i andra bilbränder, bortsett från att det krävs längre tid för att kontrollera branden, samt för att övervaka situationen med risk för återantändning säger Nina Kristine Reitan.

I Sverige är det tillåtet med laddning av elfordon ombord på bilfärjor, men Transportstyrelsen har listat en rad rekommendationer till rederier, som att laddutrustning och laddningsplats måste uppfylla olika standarder. Laddning av så kallade experimentbilar är inte tillåten – bara typgodkända och fabrikstillverkade elbilar får laddas.

Den norska myndigheten Direktoratet för samhällssäkerhet och beredskap, DSB, ser inte några hinder för färjeföretagen att erbjuda laddning ombord. Han hänvisar till att den största brandrisken uppstår om batterihuset blir krossat. Risken att det sker på en färja är mycket liten.

– Det har byggts in mycket säkerhet i dagens elbilar. En modern elbil har inget gemensamt med den hemmasnickrade variant som fattade eld 2010. Vi ser inga speciella utmaningar kopplat till laddning men den EU-godkända typ 2-kontakten bör användas. Laddning med Shuko-kontakt avrådes, säger chefsingenjör Jostein Grav.

Ny Teknik har kontaktat Viking Line, men har inte fått något svar från rederiet.

En tidigare version av artikeln var först publicerad i Teknisk Ukeblad.