Fordon

Racet mot första autonoma fordonet

Illustration: Jonas Askergren.
Wolfgang Birk. Foto: LTU

Volvos testprojekt för självkörande bilar är planerat att dra i gång i år. Ny Teknik har kartlagt företagens race mot full autonomi.

Publicerad

Volvos Drive Me-projekt har aviserats starta på allmänna utvalda vägar i Göteborg under 2017, men på frågan om så fortfarande kommer att ske ber Volvo om att få återkomma.

100 familjer kommer att fungera som testare. Enorma mängder data kommer att samlas in och bearbetas. Bilarna är av modellen XC90 med hybriddrivlinan T8. Volvo kallar projektet för världens första storskaliga och långsiktiga test av självkörande fordon. Liknande projekt kommer att utföras i London och Kina. Volvo ”tror” att företaget har en självkörande bil på marknaden år 2021.

Drive Me är ett av tre ben företaget står på i utvecklingen av autonoma fordon. I USA rullar ett antal XC90 som taxibolaget Uber har försett med hård- och programvara. Projektet har inte varit utan problem. Bilar har kört mot rött och nyligen stoppades projektet tillfälligt efter en krasch, som dock inte ska ha varit orsakad av Volvon, enligt lokal polis. Volvos mål med samarbetet med Uber är att lära sig mer om hårdvaran.

Läs mer:

Det tredje benet utgörs av det nybildade bolaget Zenuity, ett samarbete mellan Volvo och bilsäkerhetsbolaget Autoliv, som tillsammans ska utveckla programvara för autonoma fordon.

– Bilkörning kommer i allt högre grad att automatiseras och det är redan på väg att bli verklighet, sa Autolivs kommunikationschef Thomas Jönsson i februari.

”Autonom” och ”självkörande” är begrepp som kräver viss varsamhet. Den troligen mest använda skalan för hur pass självkörande en bil är har skapts av den amerikanska fordonsorganisationen SAE International. Skalan är sexgradig, från 0 till 5. Många tillverkare säljer i dag bilar som uppnår nivå 2, vilket till exempel innebär att bilen automatiskt kan bromsa om ett hinder plötsligt dyker upp.

SAE kallar nivå 3 till 5 för automatiska system men nivå 3 kräver fortfarande att föraren hela tiden är beredd att ta över om systemet begär det. Nivå 4 innebär att bilen är helt självkörande i de flesta situationer. I Volvos Drive Me kommer bilarna inledningsvis att vara nivå 2 med målet att ha uppnått nivå 4 när projektet är avslutat.

– Nivå fyra är det jag kräver för att kalla bilen självkörande. Då vet jag att jag kan släppa alla tankar. Man ska inte behöva sitta och passa bilen, säger Wolfgang Birk, professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet.

Tesla brukar lyftas fram som ett av de företag som kommit längst i jakten på autonomi. I höstas uppgav företaget att alla nytillverkade bilar kommer att innehålla hårdvara som möjliggör nivå 5. Validering av funktionerna och godkännande från myndigheter krävs dock innan systemet kan rullas ut i drift. Vd Elon Musk har sagt att en Tesla kommer att kunna köra helt autonomt mellan New York och Los Angeles redan under 2017. Viljan att leda utvecklingen har dock följts åt av ett antal olyckor, inklusive en dödsolycka (korrigerad uppgift, tidigare uppgavs att en anställd omkommit).

– Tesla har intagit den aggressiva approachen. De är ändå en serieproducerande biltillverkare, vilket Googles Waymo inte är. Där har vi en viss skiljelinje, säger Wolfgang Birk.

De tre tyska jättarna BMW, Mercedes och Volkswagen har alla hoppat på det självkörande tåget och flera av de asiatiska tillverkarna vill också vara med. Hyundai, Nissan (som samarbetar med franska Renault), Kia, Toyota och Honda har alla gjort tydligt att de utvecklar självkörande fordon, men med lite olika inriktningar. Bengt Dahlström, pr-chef på Toyota Sverige, avstår helt från att kommentera när ens en nivå 3- eller 4-bil kan finnas ute på marknaden.

Läs mer:

I USA finns förutom Tesla även Ford och GM. Alan Hall, kommunikationschef på Ford, säger att företagets intention är en nivå 4-bil till 2021, men i första skedet bara för paketleveranser och bildelning.

Om det hittills har varit programvaruföretag som Google, Nvidia och Uber som har drivit på utvecklingen är det nu tydligt att många av de traditionella biltillverkarna anser det viktigt att haka på den självkörande trenden.

– Att programvarubolagen drivit på tror jag har varit ett bra sätt att få bilbranschen att bli ännu mer aktiv, säger Wolfgang Birk.

För att göra en rättvis jämförelse tycker han att man måste ta hänsyn till företagens respektive filosofi.

– Man kan ju ha en mer säkerhetsmässig hållning, som Volvo, eller en mer proaktiv som till exempel BMW eller Tesla.

Kommer självkörande bilar att vara en vanlig syn i framtiden?

– Tekniken är mogen. Bland långsamgående transporter som går enligt fasta rutter får man nog snabbt genomslag. När det gäller personbilar i mer varierande miljöer är min personliga uppfattning att det borde det vara möjligt om tio femton år, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ny lagstiftning försenad

Teknikutvecklingen mot självkörande bilar går snabbt medan lagstiftningen på många håll inte har utvecklats i samma takt. Testverksamhet pågår dock på många platser, bland annat London, Pittsburgh, Kalifornien, Arizona, Beijing, Helsingfors, Singapore och snart även i Göteborg.

En utredning kring ny lagstiftning för självkörande bilar presenterades för snart ett år sedan. Datainspektionen hade dock starka synpunkter på integritetsaspekter i förslaget. Sedan dess bereds lagförslaget av regeringen och det är oklart när det kan klubbas.

Volvo har av Transportstyrelsen beviljats dispens från nuvarande regler kring fordonstekniska krav för att kunna genomföra Drive Me-projektet, enligt Yvonne Wärnfeldt, utredare på Transportstyrelsen.