Fordon
Prognos: 2018 slår elbilen igenom – på riktigt
Vad tror du om Fores prognos? Foto: Mercedes-Benz, Volkswagen, Nissan
Ett genomslagsår för el – och gasbilen gör comeback. Det förutspår Fores i sin årsprognos. "2018 blir ett omställningens- och ett tudelat år", säger Mattias Goldman, vd för tankesmedjan.
Fjolåret var ett nytt rekordår när det gäller bilförsäljning. Med 379 255 nya personbilar i landet var ökningen 1,9 procent jämfört med 2016. Goda tider helt enkelt.
Fores, som beskriver sig som en liberal och grön tankesmedja, har granskat utvecklingen och lämnat en prognos för hur 2018 kommer att bli.
Till skillnad från i fjol kommer året bjuda på något helt annat. Prognosen som både Fores och bilbranschens intresseorganisation Bil Sweden gör är att försäljningen kommer mattas av något (360 000 nyregistrerade bilar). Därtill kommer det vara stor skillnad på registreringarna under året. I och med att man till halvårsskiftet kommer införa ett bonus malus-system, lär många bilar som får höjd skatt i den nya regimen införskaffas under första halvåret. Efter sommaren är det tvärtom – då lär andelen laddbara bilar och gasfordon få ett uppsving.
– Vi tror att under första halvåret kommer folk skynda sig att köpa bilar med höga utsläpp, bilar som sedan kommer få högre skatt. Under andra halvåret blir det en boom för elbilar som får 60 000 kr i bonus, och gasbilar som får 10 000. Det blir några viktiga kliv mot en fossilfri fordonsflotta, säger Mattias Goldman, vd för Fores.
Tack vare bonussystemet får elbilarna en större lockelse. Dels får de som köper en ren elbil 60 000 kr i premie, därtill kan man få ladda hemma-bidrag. Andra bidragande faktorer är att infrastrukturen förbättras samt att det kommer lanseras flera nya modeller. Men en stor skillnad mot tidigare miljöbilspremier är att det nya systemet inte bara gäller för personbilar.
– Att bonus malus även gäller lätta lastbilar, där utvecklingen gått i snigelfart, kommer att göra stor skillnad.
Exakt hur stor inverkan det nya bonus/straff-systemet i sig kommer att ha är enligt Mattias svårt att sia om – eftersom den snabba teknikutvecklingen även bidrar till skiftet bort från fossila drivmedel.
– Man kan säga att den kommer väldigt lägligt. De stora tillverkarna kommer med elbilar, ladda hemma-bidraget, dieselgate samt att allt fler kommuner avslöjar att de ska införa miljözoner där endast elbilar kommer tillåtas i stadskärnorna.
Enligt Fores prognos kommer uppsvinget för laddbara bilar att bli stort – och var tionde bil 2018 tror de kommer att vara elhybrider eller rena elbilar.
Under 2017 backade andelen dieselbilar i nybilsförsäljningen. Det här tror Fores kommer att fortsätta och kanske till och med accelerera. De bakomliggande orsakerna är höjd skatt, diskussion om dieselförbud i innerstäder samt att laddhybriderna blivit tillräckligt attraktiva. Men att säga att dieseln är död som drivmedel är nog lite för förtida.
– Jag tror att man måste dela upp det. När det kommer till nya personbilar, då är dieseln definitivt på väg ut. Men den befintliga dieselbilsparken kommer att fortsätta rulla och även den tunga trafiken kör på diesel. Därför behövs det miljödiesel.
Dock tror Mattias att de som har en dieselbil som de ska byta om ett par år bör ha lite huvudbry.
– Tidigare har bilar sålts vidare utomlands. Men det återstår att se var man kan sälja 2-3 år gamla dieslar. I Tyskland är situationen inget vidare, i Norge är de osäljbara och i och med att man i Frankrike pratar om dieselförbud i Paris med mera så kan det bli tufft. Jag tror att de kommer tappa sitt värde rejält.
Trots att Fores tror att nybilsförsäljningen kommer att vara något lägre än 2017, måste man sätta siffran 360 000 nya bilar i perspektiv. Fjolåret var nytt rekord och årets prognos innebär att 2018 blir ett av de bästa åren någonsin.
– I en tid när vi pratar om delningsekonomi är det egentligen ett underkännande av alternativen. Väldigt många känner att de kan byta till en bilpool, eller tycker att kollektivtrafiken är tillräckligt bra.
Vad tror du om Fores prognos, är de rätt ute? Diskutera i kommentarsfältet.
Så kan omställningen skyndas på ytterligare
För att ytterligare skynda på omställningen föreslår Fores ytterligare förändringar:
– Ändrad miljöbilsdefinition – så att den är i linje med de bilar som är bonusklassade.
– Krav på myndigheter att köpa, leasa och hyra enbart bonusbilar.
– Ändrad parkeringslagstiftning, så att det blir lagligt för kommuner att exempelvis gynna bonusberättigade miljöbilar med billigare parkering.
– Miljözoner för personbilar och lätta lastbilar, så att kommuner som så vill kan införa det från 2020, med bättre villkor för biogas/fordonsgas än vad som föreslogs i utredningen.
– Utökad information, så att bonus malus-beskattningen blir begriplig för konsumenten som därmed kan göra gröna val.