Fordon
Professorn sågar svenska elbilarna: ”De är glada entusiaster”
Om inte ens Tesla kan bli lönsamt, hur ska då två svenska bolag lyckas? Forskaren Christer Karlsson tvivlar på Uniti och Einride.
Christer Karlsson, professor i in- dustriell produktion, drar i handbromsen. Det finns en risk, säger han, att nya svenska elfordonsbolag som Uniti och Einride är naiva.
– Att det samtidigt byggs två svenska lådor med hjul på har nog inte hänt förut. Men elbilar är enklare att bygga än ett fordon med förbränningsmotor. En elbil kan jag också bygga hemma i garaget.
Christer Karlsson, verksam som professor vid Copenhagen Business School, anser att Tesla är ett gott exempel på utmaningarna Einride och Uniti står inför. För samtidigt som börsen värderar Tesla högt så har det varit svårt att få lönsamhet i Elon Musks elbilsbolag.
Läs mer:
Under 2016 sålde Ford 2,6 miljoner fordon och drog in 4,6 miljarder dollar. Motsvarande siffror för Tesla var 76 000 sålda bilar till en förlust av 675 miljoner dollar.
– Uniti och Einride är glada entusiaster och det är alldeles för tidigt att bedöma om de lyckas eller inte. Men av det jag läst finns inget som påvisar att de har en hållbar plan för sin affärsmodell.
Tesla har haft problem med att skala upp sin produktionsvolym och deras dyra modeller har omgärdats av dystra rapporter om undermålig kvalitet. När hajpen kring Uniti och Einride lägger sig väntar verkligheten.
– Hur bra är karossen? Hur är det med krocksäkerheten? Hur ska de bygga ett uppskalat produktionssystem och distributionsnätverk med serviceställen? Utvecklingen av en komplett affärsmodell kostar normalt mycket mer än produktutvecklingen och har fler utmaningar. Jag säger inte att de inte kan, men än så länge har de inte visat hur de tänkt lösa de här sakerna, säger Christer Karlsson.