Fordon

Polisens drömvapen: En flygande kamera

Polisen i Storbritannien och Frankrike använder små UAVer (Unmanned Aerial Vehicle) sedan ett år.
UAVn kan samtidigt bära en optisk filmkamera och en ir-kamera, som bägge sänder bilder i realtid till marken.
Claes Meijer

Små obemannade flygfartyg, UAV, är polisens nästa önskeverktyg för att leta efter försvunna personer. De kan också användas i jakt på rånare och andra eftersökta kriminella.

Publicerad

Sedan ett år tillbaka använder polisen i såväl Storbritannien som Frankrike små UAVer (Unmanned Aerial Vehicle) från den tyska tillverkaren Microdrones.

Det är en så kallad quad-copter som flyger med hjälp av fyra rotorer. Kameran som vanligen sitter i heter Colibri och kommer från det lilla Linköpingsbolaget DST-control.

Rikspolisstyrelsen utvärderar nu Microdrones plattform för att använda den inom den svenska polisen.

- Vi har varit på en presentation och sett att det finns fördelar med systemet för polisens räkning, säger Peter Nyström, kommissarie på Rikspolisstyrelsens polisavdelning.

Han är förtegen och vill ogärna prata om polisens UAV-planer, men nämner att polisen exempelvis kan ha nytta av UAVer i letandet efter barn eller vuxna som försvunnit i ett större område, eller i jakten på eftersökta brottslingar eller rymlingar.

Den UAV från Microdrones som Rikspolisstyrelsen tittar närmare på marknadsförs i Skandinavien av norska Scandicraft.

- I Europa använder polisen den främst för att övervaka folksamlingar och demonstrationer, konstaterar Claes Meijer, representant för Scandicraft i Sverige.

UAVn kan samtidigt bära en optisk filmkamera och en värmesökande kamera - en ir-sensor - som bägge sänder bilder i realtid till marken.

I Storbritannien använder polisen UAVn i bland annat jakten på metalltjuvar längs med järnvägarna. Den inte bara filmar de misstänkta utan kan också spruta en vätska - kallad Smartwater - över dem. Vätskan används för att identifiera gärningsmännen.

Hittills har Scandicraft bara marknadsfört en en-kilos modell som flyger i max 20 minuter åt gången. Drivkällan är litiumjon- eller litiumpolymerbatterier. Den är såld i runt 500 exemplar i världen och priset ligger på 150?000-350?000 kronor.

Snart lanseras en större variant, som väger fem kilo. Den har en flygtid på en timme och kostar uppåt en halv miljon kronor.

UAVn kan förprogrammeras eller styras av en pilot på marken.