Fordon

Polisen följde kapade fartyget

Arctic Sea Foto: Sovfracht

Svensk, finsk och maltesisk polis kunde noga följa det kapade fartyget Arctic Seas färdrutt. Det avslöjar nu den maltetiska sjöfartsmyndigheten MMA.

Publicerad

Den maltetiska sjöfartsmyndigheten, Malta Maritime Authority, bekräftade igår kväll i ett pressmeddelande att Arctic Sea ”aldrig riktigt försvunnit”.

I stället hade de utredande polis- och sjöfartsmyndigheterna i Sverige, Finland och Malta i konsensus beslutat att inte avslöja för allmänheten att man hade full kännedom om vilken väg kaparna valde att ta.

Skälet var taktiskt. Man vill inte avslöja den känsliga informationen i syfte att ”inte äventyra livet och säkerheten för personerna ombord och fartyget”, skriver MMA.

Fartyget kunde ”under flera dagar” följas av Maltas sjösäkerhetsinspektion och den grupp av maltetiska underrättelseofficerare som stationerades i Helsingfors i början av augusti.

Maltaregistrerade Arctic Sea var lastad med timmer och kapades mellan Gotland och Öland den 24 juli av åtta maskerade personer från Ryssland, Litauen och Estland.

Natten till i måndags, den 17 augusti, uppges den ryska besättningen ha fritagits av ryska styrkor.

Fartyget ska då ha befunnit sig 300 sjömil utanför Kap Verde-öarna i Afrika.

Den sista radiokontakten med det kapade fartyget rapporterades den 28 juli då Arctic Sea passerade Engelska kanalen.

Därefter rapporterades piraterna ha stängt av fartygets navigationssystem AIS och radar.

Exakt hur myndigheterna ändå tekniskt lyckades följa och övervaka fartygets rörelser är oklart.

Att ingen i besättningen lyckades kommunicera med omvärlden är också ett mysterium.

”Fartyget hade all nödvändig modern kommunikationsutrustning ombord och nödlarm, och var lokaliserad i vatten där vanliga mobiler fungerar, uppger Mikhail Voitenko, redaktör för ryska sjöfartstidningen Sovfrakht.

”Att kapa fartyget så att ingen kan sända ett endaste pip, kan ni föreställa hur det kan ha gått till? Jag kan det inte.

Den finska centralkriminalpolisen har uppgett att kaparna utövade utpressning mot Arctic Seas ägare, rederiet Solchart Management, och att man begärde en stor lösensumma.

Men om detta är motivet bakom det första sjöröveriet i Östersjön sedan 1700-talet är ännu höljt i dunkel.

Nu fortsätter utredningarna av vad som egentligen hänt. Svensk polis utreder själva bordningen i Östersjön, och den finska polisen undersöker utpressningsmotivet. Den maltesiska sjöfartsmyndigheten samordnade och ledde efterspaningarna.