Fordon
Polestar 3 presenterad: ”En ny stjärna är född”
Lidar, dubbelriktad laddning och drygt 60 mils räckvidd. Nu är Polestar 3 presenterad, den svenska elbilsutmanarens tredje modell.
På onsdagskvällen presenterade Polestar sin tredje bilmodell, och den andra rena elbilen: Polestar 3, i Lokomotivverkstaden i Köpenhamn.
Att det skulle bli en suv har varit känt länge. Polestar vill förstås inte gå miste om den försäljningsmässigt fortsatt lukrativa kategorin bilar.
– Det här är ett väldigt viktigt steg för oss. Den definierar Polestars centrum och hjärta, i termer av storlek, lyx och design. Om du undrat hur våra bilar kommer att se ut som ett fristående bilmärke, kolla på Polestar 3, sa Thomas Ingenlath.
"Suv-manin var född"
På frågan riktad till sig själv om varför folk tycks tycka så mycket om suvar fann hann svaret långt tillbaka i tiden.
– Ända sedan människor lärde sig rida på hästar har de gillat att sitta högt med kontroll över det kraftfulla djuret. Suv-manin var född!
Men, fortsatte han, suvar är bränsletörstiga, aggressiva och enligt somliga farliga. Därför har Polestar försökt behålla det goda och göra av sig av med det dåliga.
Han var sedan tidigare lanseringar trött på att tala om specifikationer och battericellformat. Branschen är förbi det, tyckte han, och ville i stället fokusera på det som ”verkligen betyder något”. Presentationen av bilen la han därför upp utifrån de fem sinnena: smak, hörsel, känsel, syn och lukt. Det blev tydligt att Polestar med denna modell vänder sig till välbemedlade livsnjutare snarare än teknikfreaks.
970 000 kronor
Det visar inte minst prislappen. För någonstans börjar det ändå där. Polestar 3 i dubbelmotorigt långräckviddigt utförande startar nämligen på 970 000 kronor.
Men då får man upp till 61 mils räckvidd (WLTP, preliminär siffra) tack vare det enorma batteriet på 111 kWh (varav 107 kWh är användbart). De båda motorerna, en fram och en bak, levererar tillsammans 360 kW. Tillsammans med ett vridmoment på 840 Nm innebär det 0-100 km/h på 5,0 sekunder. Addera ett Performancepaket för 70 000 kronor och sänk tiden till 4,7 sekunder.
Ett funktionellt val med designmässiga implikationer är att Polestar, som designchef Maximilian Missoni uttryckte det, gett bilen vingar. Luftintag fram och bak, i kombination med en sorts vinge, ska se till luftflödet hålls tightare ovanför bilen och därmed minska turbulensen. Suvar har generellt sett urusel aerodynamik men på detta sätt får Polestar ner luftmotståndskoefficienten till möjligen acceptabla 0,29 Cd, något mer än Audi E-tron.
Likheter med EX90
Bilen byggs på samma plattform som Volvos kommande suv EX90, varför man kan förvänta sig att de båda modellerna delar en hel del teknik. En sådan likhet är att Polestar 3 precis som EX90 får lidar från Luminar, inte minst viktig för framtida självkörande förmågor. Bilen är även förberedd för dubbelriktad laddning, precis som EX90.
Något som Polestar enligt egen utsago blir först i världen med är en sorts intern kupéradar som känner av ifall föraren har glömt bort till exempel ett barn eller husdjur i bilen. Precis som hos Tesla går det också att låta klimatanläggningen upprätthålla en viss temperatur medan man själv är borta men hunden sitter kvar.
Polestar 3 ska tillverkas i både Kina och USA. Produktionen i Kina drar i gång i mitten av nästa år och leveranser är planerade till sista kvartalet samma år. I USA väntas inte leveranserna komma i gång förrän mitten av 2024.
Specifikationer Polestar 3 Long Range Dual Motor
Standard/Performance anges med snedstreck
Längd: 4 900 mm
Bredd: 2 120 mm
Höjd: 1 614 mm
Säten: 5 styck
Vikt: 2 584–2 670 kg
Elmotorer: Permanentmagnet synkron
Effekt: 360 kW/380 kW
Vridmoment: 840/910 Nm
Batteri: Litiumjon NMC från CATL.
Energilagringskapacitet: 111 kWh, 107 kWh användbart.
Energiförbrukning: 20,1–21,1/21,9–23,1 kWh per 100 km (preliminärt).
Räckvidd: Upp till 610/560 km (WLTP, preliminär)
Laddeffekt (AC): Upp till 11 kW
Laddeffekt (DC): Upp till 250 kW.
Infotainment: Android Automotive OS, Google inbyggt.
Pris: 970 000/1 040 000 kronor.