Fordon

Paris testar eldrivna taxibåtar

Bärplanen under Seabubbles sjötaxi gör att den ligger ett par decimeter ovanför vattenytan när den kommer upp i fart. Foto: Seabubbles
Seabubbles batterier laddas mellan turerna vid specialutformade bryggor, som fungerar som laddstationer. Turbiner under bryggan drar nytta av flodströmmar. Andra lösningar kan vara solpaneler eller vindkraft. Foto: Seabubbles
Sommaren 2017 ska Seabubbles utföra provkörningar på Seine i Paris. Foto: Seabubbles

Små, snabba och eldrivna taxibåtar. Svenske Anders Bringdal är med och utvecklar Seabubbles som ska provköras i Paris.

Publicerad

Det franska företaget Seabubbles väntar på att få sin första fullskaliga prototyp levererad inom de närmaste veckorna. I sommar ska det bli provkörningar på Seine med ett par båtar.

För storstäder kan båten vara ett av svaren på frågan hur vattenvägar kan användas för att transportera människor, och avlasta vägtrafiken, utan att bidra till mer utsläpp. Redan innan det finns en färdig båt har många hört av sig och anmält intresse, som flera amerikanska storstäder och städer i Indien, Nederländerna, Australien och Nya Zeeland. Man tänker sig att en flotta av Seabubbles ska ingå i stadens transportsystem.

På sju månader fick företaget in investeringar på 4,2 miljoner euro, vilket är vad som behövs för att tillverka de första prototyperna.

– Vi är i en positiv spiral nu, konstaterar Anders Bringdal, vd för Seabubbles.

Den lilla sjötaxifarkosten ser ut som en mix av en modern cykelhjälm och figur från någon animerad film. Konstruktionen bygger på bärplansteknik. De två bågarna under båten gör att den till största delen rör sig ett par decimeter ovanför vattenytan när båten kommer upp i fart. Bärplanstekniken minskar motståndet i vatten, och gör att det krävs mycket mindre energi för att driva båten framåt. Det blir inte heller några svallvågor.

Läs mer:

Designen av båtens bärplan och profiler är den största tekniska utmaningen, enligt Anders Bringdal.

– Det gäller att få profilen rätt, med rätt tyngdpunkt. Designen görs bland annat av personer som har arbetat med att formge Airbus flygplan.

Alain Thébault och Anders Bringdal, grundare av Seabubbles. Foto: Francis Demange

Batteriet i prototypen väger 200 kilo och kan leverera 20 kilowattimmar. Det räcker till mellan två och fyra timmars körning. Förhoppningen är att få ned vikten på batteriet utan att tappa i räckvidd.

Seabubbles får i sitt första utförande plats för fem personer, varav en är föraren. Topphastigheten kan ligga på 30 knop, om lokala regler tillåter det, vilket motsvarar cirka 55 kilometer i timmen. En modell med plats för tolv personer finns på skissplanet. Ett annat kommande steg är att göra båten självkörande.

– Vi börjar titta på förarlösa båtar nu. Vi får mycket frågor om det, framför allt från USA.

Läs mer:

Personerna bakom Seabubbles har en bakgrund i snabb framfart på vatten, på olika sätt. Anders Bringdal är internationellt känd vindsurfare, med flera VM-titlar och en proffskarriär bakom sig. Han har det svenska rekordet i speed, en av grenarna i vindsurfning, med 51,45 knop. 2012 var han först i världen att komma upp i en hastighet över 50 knop.

När den franska trimaranen l’Hydroptère 2009 satte världsrekord för segelbåtar med en hastighet över 50 knop var Anders Bringdal med i besättningen. Seglaren Alain Thébault var skeppare ombord. De tog med sig bärplanstekniken och grundade för något år sedan Seabubbles tillsammans.

Franska webbaserade The Treep, som gör jämförelser mellan olika transportslag, har gjort en film om Seabubbles. Kolla in den här nedanför!

Batteridriven bärplansbåt

Seabubbles är ett franskt företag med säte i Paris.

Företaget har fått tillstånd av myndigheterna i Paris att genomföra provkörningar på Seine i sommar.

Skrovet är tillverkat bland annat i glasfiber.

Plats för fem personer

Topphastighet 30 knop.