Fordon
Om hackare kapar var femte bil står staden stilla
Forskare har räknat på konsekvenserna om hackare riktade en attack mot en mängd autonoma fordon. 20 procent av bilparken räcker för att stanna all trafik på Manhattan.
Vi går mot en framtid där en stor andel av bilarna kommer vara uppkopplade – vilket inte enbart gäller självkörande bilar.
I USA har de fem bästsäljande biltillverkarna vardera cirka tio procent av marknaden. Om hackare lyckades ta kontroll över två av tillverkarnas bilflottor skulle det räcka för att slå ut var femte bil i USA.
Känns scenariot osannolikt? 2015 visade två forskare att de kunde hacka sig in i en Jeep och bland annat ta kontroll över bilens broms, styrning och växellåda.
Med avstamp i de händelserna ville fysikern Peter Yunker tillsammans med kolleger vid Georgia Institute of Technology utforska vad konsekvenserna skulle bli om hackare riktade en attack mot en mängd fordon samtidigt i New York.
Om 20 procent slumpmässigt hackas blockeras Manhattan
Med utgångspunkt från datasimuleringar, med modeller över hur bilar generellt förflyttar sig mellan filerna, analyserade forskarna en mängd olika gator på Manhattan. De simulerade sedan att ett antal av fordonen hade hackats och stillastående blockerade sina filer.
Forskarna använde perkolationsmodeller (en modell för att beräkna sannolikhet i komplexa system) för sina beräkningar kring slumpmässiga beteenden, och sannolikheten för att all trafik på en gata skulle stå helt stilla.
Resultaten visar att det skulle räcka med att hackare slumpmässigt stannade 20 procent av bilarna för att hela Manhattan skulle stå stilla.
– Det här handlar inte om den jobbiga trafik som gör dig en timme sen. Det blir omöjligt att ta sig från punkt a till punkt b – du är helt omgiven av blockerade vägar. Man får ett totalt sönderfall av staden, och det här är speciellt oroväckande för räddningstjänst, som ambulans och brandkår, som inte kan nå sina mål för att undsätta nödställda, säger Peter Yunker till IEEE Spectrum.
Effekten kan bli värre i städer utan rutnät
Ett skräckscenario förutsätter inte att alla bilar är uppkopplade eller självkörande. Om 40 procent av Manhattans fordon var uppkopplade och autonoma så skulle hälften av dessa behöva hackas för att frysa trafiken i hela området.
Effekterna kan bli ännu svårare för de städer som till skillnad från New York inte har sina gator arrangerade i ett effektivt rutnät. Det gäller bland annat Los Angeles, Atlanta och Boston. Forskarna reserverar sig dock med att deras studie endast mätte huruvida trafiken på olika gator rörde sig eller inte.
Mer dynamiska modeller skulle kanske kunna beräkna hur trafiken flyttar om till andra gator, och då är det mycket möjligt att resultaten pekar mot det krävs lång mindre än 20 procent utslagna fordon för att all trafik ska stå stilla. Forskarna har presenterat sina resultat i tidskriften Physical Review E.