Fordon
Nyttjandeförbudet mot Rix Emerald hävt efter inspektion
Fraktfartyget Rix Emerald får nu lämna hamnen i Kalmar, bland annat efter att ett åtgärdsprogram presenterats. "Sverige ser allvarligt på detta", säger förste fartygsinspektör Mårten Dahl.
Det 88 meter långa Cypernflaggade fraktfartyget Rix Emerald har väckt uppståndelse i Sverige efter ett att flertal ovanliga händelser inträffat på relativt kort tid.
I januari gick det på grund utanför Landskrona och för bara ett par veckor sedan fick två broar över Göta älv nödöppnas sedan fartyget fått problem med maskinstyrningen. Efter att Rix Emerald till slut lyckats nödstoppa och ankra utanför Göteborg ville Transportstyrelsens tjänsteman i beredskap kontrollera status med befälhavaren.
Då slängde denna på luren i örat på tjänstemannen, enligt Sjöfartstidningen. Fartyget avvek utan lov och försvann från identifieringssystemet AIS, förmodligen efter att transpondern stängts av.
Nyttjandeförbud sedan i torsdags
I torsdags förra veckan beslutade Transportstyrelsen om nyttjandeförbud. Detta efter att 24 brister uppmärksammats under en inspektion som genomförts sedan fartyget anlöpt Kalmar hamn. Bristerna gällde bland annat nödgeneratorer, livräddningsutrustning, undermåligt underhåll och bokföring av besättningen.
Efter att en återinspektion genomförts under måndagen har nu nyttjandeförbudet hävts, berättar förste fartygsinspektör Mårten Dahl på Transportstyrelsen.
– Jag har varit ombord Rix Emerald sedan före lunch. Rederiet har åtgärdat de brister vi poängterat. De har presenterat ett åtgärdsprogram för att utveckla säkerhetsledningssystemet. Det har även funnits krav från klassificeringssällskapet. Vi släppte fartyget för åtta minuter sedan, det avseglar till Riga under kvällen, sa Mårten Dahl vid 16.30-tiden på måndagen.
Under helgen har en extern så kallad auditering genomförts, det vill säga en genomgång av säkerhetsledningssystemet. När fartyget anlöper Riga kommer en intern auditering att ta vid. Det har funnits representanter från rederiet Rix-E Shipping på plats under helgen.
Att fartyget olovligen avvek från Göteborg – vad gör ni åt det?
– Den händelsen har varit en del av min rapport. Rederiet har kommit med en åtgärdsplan kring hur de ska förhindra sådana incidenter i framtiden. Det görs genom att de interna rutinerna ses över, säger han och fortsätter:
– Sverige ser allvarligt på detta. Men de har presenterat ett trovärdigt åtgärdspaket. Bara för att jag nu har släppt dem betyder det inte att deras arbete är avslutat. Det här kommer att följas upp om 90 dagar genom en återinspektion, där man verifierar att säkerhetsledningssystemet har utvecklats. Men rent sjösäkerhetsmässigt är hon nu sjösäker att lämna kaj, säger Mårten Dahl.
Nödgeneratorer fungerade inte
Problemet i Göta älv, när fartyget inte kunde styras från bryggan utan fick manövreras från maskinrummet och av en lots, berodde bland annat på att nödgeneratorerna inte fungerade. I medier beskrevs det som att fartyget "skenade" - en formulering som Transportstyrelsen dock vänder sig emot. Under helgen har servicepersonal reparerat nödströmsförsörjningen.
– Det har funnits ett antal problem med automatiseringen ombord. Huvudmaskinen åtgärdades i Skottland (dit fartyget körde efter att olovligen ha lämnat Göteborg, reds. anm.). Sedan uppdagade jag att nödgeneratorer och automatuppstart inte fungerade. Det är nu åtgärdat. Vi har provkört systemet i dag, och det fungerar, säger han.
Är det vanligt att ett och samma fartyg är inblandat i så här många händelser under relativt kort tidsperiod?
– Det är inte vanligt förekommande. Det sker, jag har haft några fall tidigare, men det är ganska ovanligt. Vi har haft rederirepresentanter ombord hela helgen. Utifrån det de har presenterat för mig ser de allvarligt på det och gör allt som står till deras förfogande för att utveckla det till något bättre, säger Mårten Dahl.
Rix Emerald är en så kallad torrlastare som bland annat fraktar spannmål. Hon är byggd 1995 och har en maximal lastförmåga på 3 000 ton (dödvikt, DWT).