Fordon
Nya svenska ellastbilen rattar sig själv
En självkörande lastbil som går helt på eldrift. Det svenska företaget Einride vill leda förändringen av transportbranschen.
Robert Falck är vd för det nyligen lanserade företaget Einride. Företaget har en ambitiös plan för de närmaste åren. Redan i sommar ska en prototyp av den förarlösa och helt elektriska lastbilen T-pod rulla ut. T-pod är 7 meter lång och väger 20 ton vid full last. 15 EU-pallar ryms.
Testerna börjar redan till hösten. År 2020 ska 200 enheter ha tillverkats och trafikera sträckan Göteborg-Helsingborg. Ännu finns dock inte mycket mer presenterat än en visualisering av hur fordonet ska se ut.
– Vi är en systemleverantör. Vi använder andras teknik och kombinerar den på ett nytt sätt. Vi kommer att presentera ett antal partnerskap på vägen mot sommaren, säger vd Robert Falck på telefon från New York.
Enligt Falck har samarbetspartners redan tecknat option på att använda 60 procent av de 200 lastbilarna när de är klara.
Läs mer:
– Vi har etablerade kunder för vår lösning så fort vi kan leverera den, säger han.
Han har arbetat heltid med projektet i ungefär ett år och har en bakgrund på Volvo lastvagnar. Som teknikchef för monteringsteknik på Volvo powertrains hade han ansvar för 13 fabriker globalt. Han fick upp ögonen för den autonoma tekniken i samband med att han jobbade för Chalmers och hade ett kontor på Stanford. Han fick möjlighet att teståka Googles självkörande bil redan för fyra, fem år sedan.
– Jag har ganska goda insikter i vad man klarar och inte klarar med befintlig teknik. Sedan kombinerade jag det med vad jag lärt mig inom lastbilsbranschen och satte mig ner och funderade på hur man skulle kunna göra det annorlunda. Utifrån det föddes Einride, säger han.
Företaget består i dag av ett tiotal personer, uppger han. Det är ingenjörer, designers, marknadsförare och logistikexperter. I rådgivningsstyrelsen sitter bland andra tidigare Chalmersrektorn Karin Markides, tidigare sekreteraren för Ingenjörsvetenskapsakademien Per Ödling och astronauten Christer Fuglesang.
T-podens räckvidd uppges vara 200 kilometer. Batteritekniken finns redan för detta, menar Robert Falck. Det behövs också teknik för bland annat uppkoppling och autonomi.
– På sikt kommer vi att gå mot allt högre grad av självkörning. Men det är något som vi får växa in i med våra partners. Sammanfattningsvis använder vi oss av redan utvecklad teknik. Vi vill göra ett skifte i hur man tänker transport, säger han.
Läs mer:
Lastbilen blir den första som byggs helt utan förarhytt, enligt Robert Falck, vilket reducerar en stor del av komplexiteten i produktionen. Målet är autonomi men den ska också kunna fjärrstyras. Laddinfrastrukturen kommer i första skedet att bestå av två dockningsstationer längs sträckan Göteborg–Helsingborg. Förhandling med kommuner pågår.
Anders Lindström, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, har inte hört talas om Einride och vill inte kommentera de tekniska utfästelserna. Han nöjer sig med att konstatera att den springande punkten förmodligen handlar om vad kommande lagstiftning kan tänkas medge.
-Delbetänkandet som lämnades in av regeringens utredare i fjol medger testverksamhet. Senare i år ska slutbetänkandet lämnas in där man även ska titta på autonom körning på väg i allmänhet. Handlar projektet om mer än testverksamhet är det en förutsättning, säger han.
Robert Falck menar att motorvägar är ett lämpligt område att tillåta autonom körning på eftersom de är betydligt mindre komplexa än andra miljöer.
Einride har höga ambitioner. Förstår du om människor är skeptiska?
– Absolut. Det är sunt med skepticism. Det kommer att ta tid att förändra marknaden och få till ett annorlunda tänk. Sådana här förändringar är smärtsamma, för den är fundamental. Men tekniken finns, säger han.
Den första prototypen kommer att lanseras under Almedalsveckan, tillsammans med företagets samarbetspartners.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!