Fordon

Nya elaxeln elektrifierar konventionella pickups

Ebeam är en solid axel med en eller två elmotorer placerade i mitten. Foto: Magna

Ebeam levererar upp till 295 hästkrafter och är framtagen för att enkelt kunna göra vanliga pickups eldrivna. Magnas elaxel går även att kombinera i en hybridlösning.

Publicerad

Branschen har uppenbarligen stora förväntningar på segmentet batteridrivna pickups, som ännu inte har gjort sin debut på vägarna. Canoo är den senaste tillverkaren i raden som med modellen Pickup Truck utmanar det allt bredare startfältet.  

Och kundgruppen förväntas ha djupa plånböcker, för det blir inte billigt att köra batteridrivet med flak. Nyligen avslöjade Bollinger att de har för avsikt att sälja den elbilsarkitektur som utgör basen för bolagets kommande fordon – och de som vill bygga en elbil under eget varumärke på deras "Chass-E" får betala 55 000 dollar för den enklaste versionen. 

Elaxel för pickups

Nu presenterar kanadensiska Magna en alternativ lösning – en elaxel avsedd för just pickups. De kallar den för the Ebeam, och det handlar om en solid axel med en eller två elmotorer placerade i mitten. I och med att den monteras på precis samma sätt som en konventionell hjulaxel så öppnar lösningen för en elektrifiering av befintliga pickupmodeller eller lätta kommersiella fordon.  

Ebeam ersätter den gamla axeln och den kräver inget specialchassi – den fungerar tillsammans med bilens existerande hjulupphängning och bromsar. E-axeln kan leverera från 120 kW till 220 kW, motsvarande 161-295 hästkrafter. Den ska ha kraft nog för tung last – med en hållbarhet för arbetsfordon i kontinuerlig drift. Men Ebeam kan också kombineras med bilens förbränningsmotor i en hybridlösning.   

– Det är en vågad ansats att elektrifiera pickups, vars ägare kräver samma kapacitet för att kunna dra och köra last som de är vana vid i dag, och vi har lyckats göra det med vår Ebeam-teknik. Vi vet att axlar utgör ett huvudelement för styrkan hos pickups, och vi är nöjda med att ha utvecklat den första avgörande förbättringen av den fasta axeln på över hundra år, säger Magnas vd Tom Rucker i ett uttalande.

Torque vectoring

Ebeam erbjuds med en ensam motor som 1- eller 2-växlad alternativt med dubbla motorer och 1 växel, då med så kallat torque vectoring där vridmomentet kan varieras mellan de två hjulen. Magna har också flera lösningar för fyrhjulsdrift.