Fordon

Nya dieselförbud hotar biljättarnas strategi

Foto: REX / IBL

Bilindustrin har investerat tiotals miljarder i nästa generations dieselmotorer. Men det kan vara så att det är pengar i sjön. Detta då nya förbud väntar.

Publicerad

När Mercedes lanserade sin nya generation av E-Klass i fjol var den nya dieselmotorn en stor nyhet. Tillverkarens investering på 25 miljarder kronor i fyrcylindriga dieslar var början på en helt ny motorpalett. Detta för att försäkra sig om att Mercedes bilar framöver skulle klara de striktare utsläppskrav som ska införas i Europa.

Men investeringen i tekniken kan bli väldigt kostsam. Flera stora städer har redan infört, eller utvärderar, ett förbud mot dieselbilar. Ett exempel på det är att i Stuttgart, Mercedes hemstad, är ett nytt strängt förbud på gång att införas. Där kan det redan efter årsskiftet bli så att tre år gamla dieslar förbjuds i stadskärnan vissa dagar. Även i BMW:s högborg München är ett dieselförbud på gång.

Den negativa uppmärksamheten kring dieselns ”baksida” börjar även få genomslag i försäljningen. Detta kommer att bli ett stort problem för biltillverkarna. Varför? Jo, dieselmotorer är rejält mycket bättre än bensinmotorer när det kommer till koldioxidutsläpp. För att klara EU:s kommande krav om ett genomsnittsutsläpp om 95 gram CO2/km har många tillverkare investerat i dieselutvecklingen. De som missar EU-kraven kommer att få styva böter.

I Europa har diesel länge dominerat, men ett tydligt trendbrott har skett. VW:s ”dieselgate” och den påföljande uppmärksamheten där flera märken dragits in har gett avtryck i försäljningsstatistiken. Dieselandelen i nybilsförsäljningen minskar. Under första kvartalet stod dieslarna för 46 procent av den europeiska försäljningen, jämfört 50 procent samma kvartal i fjol.

Läs mer:

Av de europeiska tillverkarna är tre extra känsliga för ”dieselskräcken”: BMW, Volvo och Land Rover har 71-, 80- respektive 98 procent dieslar i sin försäljning. Toyota å sin sida har väldigt låg exponering mot diesel

Självklart klarar de nya dieslarna kraven, men hur ser det ut i framtiden? Att köpa en bil är en stor investering, och när man blandar in ”risken” med att bilen inom kort kan få körrestriktioner så lär allt fler konsumenter rata dieselbilar. Även företag som i allt högre grad börjar övergå till att se totalkostnad (TCO) istället för inköpspris för bilar kommer påverkas. För vilket företag vill riskera att sitta med stora bilparker som inte går att avsätta på privatmarknaden? I ljuset av detta ser som att industrin har lagt sina investeringar i fel korg.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!