Fordon
Ny elväg i Skåne: ”Först i världen med tekniken”
Dan Zethraeus, Mats Alaküla och Andreas Sörensen vid elvägen utanför Lund. Foto: Kristina Lindgärde
Om elbilar på allvar ska slå igenom behöver också vägarna elektrifieras, åtminstone delvis. Det anser Mats Alaküla, professor i industriell elektroteknik och automation vid LTH, Lunds universitet.
Först elbilen, sen elvägen, hävdar vissa.
Ett flertal elvägstekniker är på gång och Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst med att utveckla tekniken. Det man jobbar mot är att el- eller hybridfordon ska kopp upp sig mot elnätet samtidigt som man kör. Vinsten är att man sparar på batterierna som också kan göras mindre, vilket är tacksamt både kostnads- och miljömässigt.
Det finns olika förslag på hur elförsörjningen ska gå till.
- Fördelarna med den lösning vi utvecklat är att skenorna kan läggas direkt på asfalten och att den fungerar både när man kör och står till, säger Mats Alaküla.
Läs mer:
Teststräckan, en 120 meter lång elvägen har byggts i Örtofta, nära Lund.
- Den teknik vi tar fram är först i världen med att fungera lika bra på landsväg som i staden. Samma teknik används för stadskörning och på landsväg, stillastående och i rörelse, säger Mats Alaküla som poängterar att elsäkerheten är mycket hög. Laddskenorna aktiveras en meter i taget och bara när ett fordon passerar eller stannar till.
Det här är ett demonstrationsprojekt som finansierats av Energimyndigheten och som nu är klart. Senare i höst blir det formell invigning av vägen.
Till nästa år planeras elvägen att användas i skarpt läge. Då kommer stadsbussarna i Mariestad att laddas med den nya tekniken.
- I första skedet kommer vi att lägga vi skenor vid busshållplatserna, därefter siktar vi att elektrifiera också vissa körsträckorna i staden, berättar Dan Zethraeus som är projektledare för satsningen.
Han hoppas att även personbilar så småningom kommer att se nyttan av att slippa koppla in en sladd när de parkerar.