Fordon
Nu testas svenska dykbåten
Den dykande ribbåten klarar 30 knop i ytläge. Här leveranstestas farkosten utanför Vaxholm. Åtta attackdykare får plats på farkosten. I den höjbara masten finns kamera och differentiell gps. Foto: DCE
Här sluttestas en svensk dykarfarkost inför leveransen till FMV. Den är snabb på ytan, osynlig på djupet och halvhemlig däremellan.
En ovanlig farkost går snart på djupet i Göteborgs skärgård. Här görs de sista leveranstesterna av en dykande ribbåt, som kan transportera attackdykare både över och under ytan. Farkosten är beställd av FMV och utvecklad av Vaxholmsföretaget DCE, Defence Consulting Europe.
– Den är helt unik på marknaden. Vi ser ett stort intresse och har förhandlingar med flera utländska marinförband och även civila företag, säger Fredrik Hillelson, som är vd för DCE.
I ytläge gör båten mer än 30 knop. När dykarna vill vara mer diskreta töms farkostens pontoner och ventiler skovlar in vatten i skrovet. Då sjunker båten på någon minut till ett smygläge, där dykarnas huvud sticker upp ur vattnet. Nästa steg är att fälla ett tak över dykarna och låta farkosten försvinna helt från ytan. Ner till 50 meters djup klarar den. När dykarna närmar sig målet kan de parkera på botten och simma till sitt uppdrag.
Innan båten levereras till FMV ska 20 moment testas, däribland fart, last och manöverförmåga i alla lägen. De första åtta testerna klarades av på DCE:s hemmavatten utanför Vaxholm i januari. Sedan lade sig isen, och undervattenstesterna måste flytta till varmare vatten utanför Göteborg.
Behovet av spaningsdykare har ökat enligt DCE. Orsaken är att militären upptäcker allt mer med satelliter och förarlösa flygplan.
– Problemet är att du inte kan vara säker på vad det är du ser. Då behövs attackdykare som verifierar observationerna, säger Fredrik Hillelson.
Företaget utvecklar även civila versioner av farkosten och en liten tvåmannabåt, som ska rymmas i torpedtuben på en ubåt.