Eldriven betonglastbila av Volvo-modellen FM. Foto: Patrik Olsson
Eldriven lastväxlare av Volvo-modellen FMX. Foto: Patrik Olsson
Som ett nästa steg i elektrifieringen överlämnade Volvo på torsdagen två ellastbilar till Swerock. Det handlar om en betongbil av modellen FM och lastväxlarbilen FMX.
Peabföretaget Swerock har bedrivit verksamhet i bergtäkten i Kållered i 80 år. Här tillverkas både asfalt och betong. Transporterna utförs främst med dieseldrivna lastbilar men också med hjälp av 15 laddhybrider.
På torsdagen kompletterades flottan med två helt eldrivna fordon från Volvo Lastvagnar. Det handlar om en Volvo FM som är påbyggd till betongbil samt en Volvo FMX med krok för lastväxlarflak.
Båda modellerna har fyra axlar och får lastas upp till 32 tons totalvikt, i vissa regioner något ton mer. Tomma väger fordonen mellan 15 och 17 ton.
Tyngre ellastbilar än Volvo har haft tidigare
Det rör sig alltså om tyngre lastbilar än de tidigare presenterade eldrivna modellerna: den tvåaxliga FL med vikt upp till 16,7 ton och treaxliga FE upp till 27 ton. Användningsområdet entreprenad är också nytt. FL och FE är annars främst för citydistribution, sophämtning och liknande verksamhet.
Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar i Sverige, var förväntansfull vid överlämnandet som skedde på Swerocks anläggning.
Annons
– Nu ska vi göra det här på riktigt. Det händer nu, säger han.
Eldriven lastväxlare av Volvo-modellen FMX. Foto: Patrik Olsson
Ingen serieproduktion – specifikationerna hemliga
Det handlar alltså inte om fordon färdiga för serieproduktion. Volvo Lastvagnar har byggt ihop dem med komponenter från FE och FL-modellerna. Av den anledningen presenterar lastbilstillverkaren ytterst få specifikationer, berättar Jonas Odermalm, strategichef för elektromobilitet.
– Specifikationerna kommer ändå att ändras fram tills det är dags serieproduktion, säger han men avslöjade att batterikapaciteten i de nu levererade fordon uppgick till drygt 260 kWh, motsvarande vad som finns i en FE.
Syftet med projektet är att samla in kunskap om hur fordonen används i drift i entreprenadverksamheten.
Två laddare har installerats på området. Den ena är på 40 kW och den andra på 160 kW. Sistnämnda snabbladdare innebär att batteriet kan laddas fullt på 2 timmar.
– Det är förmodligen världens första laddare som har satts upp i en så här krävande miljö, säger Magnus Broback, ansvarig för laddningslösningar på Volvo.
Kan lossa betongbilen utan att ha den på tomgång
Karl-Johan Mattsson på Swerock är en av dem som ska använda den nya betongbilen. Han ser fram emot att lossa betong utan att ha bilen på tomgång i till exempel stadskärnor eller lagerlokaler, men påpekar att det är möjligt redan med de hybridfordon han kör i dag.
Annons
På en konventionell dieseldriven lastbil hämtas kraften som roterar trumman från motorn, medan den i el hybrid- eller batteridriven bil utförs med hjälp av en separat elmotor.
– På så sätt har jag fått en mjuk infasning i eldriften, säger Karl-Johan Mattsson.