Fordon
Nu ska trådlös laddning testas på taxibilar i Oslo
Ett system som ska låta eldrivna taxibilar rulla utan att föraren någonsin behöver ta fram laddsladd. I Oslo startar ett projekt med trådlös laddning som man beskriver som världsunikt.
Eldrivna taxibilar ger stora vinster. Det gäller både för samhällen och för taxiförare. Att kunna minimera sina drivmedelkostnader är attraktivt för de senare och minskade utsläpp är något alla städer vill uppnå.
Men ett problem har varit laddning. För att en taxi ska vara lönsam måste den rulla med kunder – och det blir svårt om det krävs långa stunder vid laddstolpar.
Flera olika projekt som försöker lösa det här problemet rullar världen över och nu kan vi lägga till ytterligare ett. Det är inom programmet Electricity som man i Oslo nu kommer att testa trådlös laddning av taxibilar. Att det är i Oslo kanske inte kommer som en överraskning. Den norska huvudstaden har sedan tidigare satt upp ett mål om att alla taxibilar ska vara utsläppsfria första kvartalet 2024.
Enligt egen utsago är det här det första av sitt slag där trådlös högeffektsladdning sätts i drift ute i trafiken.
Så hur kommer det hela gå till? Jo, Forum Recharge kommer tillsammans med amerikanska Momentum Dynamics att installera laddplattor på olika taxiplatser i Oslo. Dessa kommer att kunna nyttjas av 25 stycken specialutrustade Jaguar I-Pace som ingår i taxiföretaget Norgestaxi/Cabonlines flotta.
Laddplattorna klarar av att leverera 50–75 kW vardera och enligt Momentum Dynamics så kommer de i snitt att användas 6–8 minuter per laddningstillfälle i väntan på nästa körning. Det här ska göra att taxibilarna klarar av att hålla laddningen och då kunna köras utan begränsningar på körsträcka.
Taxinäringen är den perfekta testbädden för trådlös laddning, och även elektrisk mobilitet med höga mätarställningar överlag.
-Den trådlösa laddplattformen är säker och energieffektiv och kommer att visa sig oumbärlig för elektriska vagnparker i takt med att infrastrukturen blir effektivare jämfört med tankning av konventionella fordon, säger Ralf Speth, vd på Jaguar Land Rover i ett uttalande.
Det kommer att bli intressant att se hur effektivt det hela fungerar i praktiken. Momentum Dynamics har ju visat att tekniken håller. I USA har de i tre år testkört ett system där elbussar laddas trådlöst.