Fordon
Nu ska svenska tågbolaget satsa på hyperloop
Ett koncept för en möjlig hyperloop-design. Notera att detta inte är KTH:s förslag till design på kapsel. Foto: Jonas Askergren
En grupp studenter på KTH utvecklar en hyperloopkapsel. Planen: att imponera på Space X.
Svenska tågbolaget MTR Express har bestämt sig för att satsa på det Elon Musk en gång utsåg till det ”femte transportslaget”: hyperloop. MTR Express kommer att sponsra KTH Hyperloop, ett projekt initierat av en grupp studenter vid universitet. Målet är att säkra en plats i nästa års Hyperloop Pod-tävling, som anordnas av Elon Musk-bolaget Space X.
– När vi fick frågan från KTH-teamet visste vi direkt att detta var en chans vi inte fick missa. Hyperloop är ju en så länge en väldigt ny och oprövad teknik men dess potential är väldigt spännande. Vi ser jättemycket fram emot att vara med i detta projekt och därigenom bidra till utvecklingen av framtidens hållbara transportmedel, säger Mats Johannesson, vd på MTR Express till Dagens Infrastruktur.
Tanken med hyperlooptekniken är framförallt att det ska gå undan. Restiden mellan exempelvis Stockholm och Paris skulle teoretiskt sett kunna kortas till 45 minuter. Resenärerna skulle färdas i kapslar genom nästan lufttomma rör i uppemot 1200 kilometer i timmen. Hyperloopkapslarna drivs av en linjär induktionsmotor och hålls svävande med hjälp av magneter. En betydligt lägre friktion jämfört med andra transportslag skulle dock inte bara ge höga hastigheter, utan också bli ett miljövänligt alternativ.
Laddar inför Pod-tävling 2020
Space X har i närheten av sitt högkvarter i Hawthorne i södra Kalifornien byggt ett teströr som sträcker sig 1,6 kilometer. Det är i detta rör skalmodeller av kapslar, utvecklade av universitet runt om i världen, tävlar om att uppnå den högsta hastigheten. KTH Hyperloop lyckades inte säkra en plats till årets upplaga av Hyperloop Pod-tävlingen, men uppges inför 2020 ha fått uppmuntrande återkoppling av Space X.
– Utvecklingen av poden är redan i gång, vilket känns väldigt roligt! Poden håller just i detta nu på att ta form på KTH:s Integrated transport research lab, och förväntas vara klar senare i år. En annan milstolpe är att vår podkonstruktion blivit utsedd till en av de 50 bästa globalt, av cirka 600 totalt, inför Space X Hyperloop Pod Competition för 2019, vilket känns väldigt hedrande och roligt, säger projektledaren Vivek Anand till Dagens Infrastruktur.