Fordon

Nu ska ryska flygande tefat ta över i luftfarten

Foto: Aerosmena
Foto: Aerosmena
Foto: Aerosmena

Luftskeppet kommer sannolikt få ufo-rapporterna att spira. Ryska Aerosmena planerar lanseringen av ett ”flygande tefat” som kan ta tung last.

Publicerad

Luftskepp har sedan Hindenburgs minst sagt eldfängda bortgång på 30-talet fört en undanskymd tillvaro inom transportsektorn. Men under 2010-talet har det kommit allt fler projekt om att återerövra skyarna med zeppelinare och andra luftskepp.

Mest känt är nog Hybrid Air Vehicles vars 90 meter långa Airlander 10 har genomfört flygtester sedan 2016 och som de för lite drygt ett år sedan meddelade skulle sättas i produktion.

Ett annat intressant projekt backas av Google-grundaren Sergey Brin som avser att använda världens största mobila bränslecellssystem på 1,5 MW.

I båda av de ovan nämnda fallen handlar det i första hand om att transportera passagerare, men i Ryssland tittar man på fraktlösningar för gods.

Det är ryska Airship Initiative Design Bureau Aerosmena (AIDBA), eller Aersomena som de kort och gott kallas, som nu planerar för ett luftskepp i format som ett flygande tefat och med en fraktkapacitet på upp till 600 ton.

Konceptet har fördelen av att det inte är beroende av någon markinfrastruktur – utan farkosten kan lasta och lossa frakt helt själv. Det innebär att luftskeppet inte behövs speciella hamnar eller andra angöringsanordningar, samt att farkosten helt utan extern inblandning kan hämta containrar på ett fartyg – för att sedan leverera i land.

– Att transportera gods på ett enkelt dörr till dörr-vis kommer att hjälpa till att reducera kostnaderna för logistik och lagring, säger Sergei V Bendin, vd för Aerosmena i ett uttalande till Interesting Engineering.

Men vad är då designen. Varför välja något som påminner om alla dessa 50-talsfilmers flygande tefat?

Foto: Aerosmena

Enligt Aerosmena är ett runt skepp lättare att manövrera särskilt när det blåser mycket och kastvindar gör att de mer traditionella avlånga formerna är svåra att hålla stilla.

Tefatet innehåller två gasbehållare och totalt ska de innehålla upp till 620 000 kubikmeter helium. Detta är vad som ska ge farkosten lyftkraft nog att kunna hålla sig och lasten flytande. Med hjälp av helikoptermotorer kan man sedan riktningsförändra.

Det koncept man nu har tagit fram ska klara av att lyfta 600 ton, men Aerosmena planerar att utveckla olika storlekar från 20 till 600 ton. Räckvidd på luftskeppen ska vara upp till 8 000 km och topphastigheten beräknas bli 250 km/h.

En första demonstrationsversion kommer att vara i storlek för att kunna frakta 60 ton, detta för att man ska kunna utvärdera flygförmågan innan de riktiga stora plattformarna på 200- respektive 600 ton.

Om allt går enligt plan ska de flygande tefaten vara i produktion till 2024, alltså samtidigt som Hybrid Air Vehicles planerar att ha sin Airlander 10 färdig.

På sikt räknar det ryska företaget även att bygga modeller som kan agera ”flygande lyxhotell”.