Fordon

Nu rullar Volvos första elbussar i Luxemburg

Foto: Volvo

De testades i Göteborg – men Luxemburg blev först med Volvos helelektriska bussar i reguljärtrafik. Nu rullar fyra exemplar av 7900 Electric i staden Differdange. Tack vare snabbladdning kan de klara en hel dags körning utan längre avbrott.

Publicerad

Området är hett. I december kommer Scania inleda tester med tre helelektriska Citywide LF-bussar i Östersund – och ytterligare tre ska sättas i trafik under 2019. Scania kommer dock som tvåa på banan efter Volvo. Konkurrenten genomförde tester i Göteborg redan 2015 – och nu har deras elbussar börjat rulla i reguljärtrafik i Luxemburg.

Det är första gången som Volvo har satt kommersiellt tillverkade eldrivna bussar i trafik. Totalt rullar fyra exemplar av modellen 7900 Electric i staden Differdange. Volvo vill inte fokusera på fordonens räckvidd, här är konceptet ”ändhållplatsladdning”.

De fyra elbussarna används på fyra olika linjer, med en sträckning på mellan 8 och 9,5 km. Varje buss körs cirka 25 minuter. Därefter snabbladdas batterierna på två till tre minuter vid ändstationerna genom det öppna gränssnittet OppCharge (opportunity charging).

– Bussen klarar 25-30 kilometer på en laddning, men räckvidden är ganska ointressant i det här sammanhanget. Vi jobbar med linjelängder upp till 15 kilometer, med möjlighet att missa en laddning. Poängen är att tekniken förenar det bästa av två världar, teoretiskt med en obegränsad räckvidd, säger Magnus Broback, Vice President City Mobility på Volvo Bussar.

Laddstationerna på 300 kW har levererats av Heliox. I dag behöver fordonen laddas omkring fem timmar nattetid, när linjen inte kör – men Broback berättar att tekniken med korta laddningar kan innebära framtida elbussar som körs hela dygnet.

Enligt Volvo Bussar ligger företaget i täten när det gäller elektrifiering – ett resultat av att man var först på banan med hybridbussar. I dag dominerar företaget hybridmarknaden i Europa. Exempelvis har operatören Sales-Lentz, som kör elbussarna i Luxemburg, redan 30 hybrider och tolv laddhybrider från Volvo i sin fordonsflotta. Nu har tillverkaren omvandlat kunskaperna till rena elbussar.

– Med sju års erfarenhet av att hantera batterier är vi ju väldigt tidiga i det här. Marknaden består av olika grupper, och vi ligger fantastiskt bra till bland de tillverkare som inom branschen kallas för ”the big five” – med Volvo, Daimler, MAN, Scania och Iveco, säger han.

Till giganterna kan man lägga en rad nybildade varumärken inom fordonsindustrin, exempelvis svenska Hybricon Bus System i Holmsund, som grundades 2013.

Hur anser experten då att bussmarkanden kommer se ut om fem år?

– Jag tror att vi kommer se väldigt mycket elbussar i stadsmiljö, och plug-in eller hybrider i de fordon som mellan städerna. Det kommer behövas olika varianter, säger Magnus Broback.

Han konstaterar dock att volymmarknaden i dag är Kina, ett land som satsar helhjärtat på elbussar. Där har Volvo en joint venture, med inhemsk tillverkning för den kinesiska marknaden. Men Europa är på gång. Redan nästa år kommer Volvo Bussar sjösätta sin nästa testflotta – då börjar åtta rena elbussar rulla i den brittiska staden Harrogate.

Volvo 7900 Electric

Helt eldriven, tvåaxlig, 12 meter lång stadsbuss med lågt golv och tre dörröppningar.

80 procent lägre energiförbrukning än motsvarande dieselbuss.

Tyst, avgasfri drift.

Utrustad med elmotor och litium-jon-batterier.

Batterierna laddas vid ändstationerna på två till sex minuter (laddningstiden beror på topografi, belastning och klimatförhållanden).

Har plats för 85 passagerare.

OppCharge (Opportunity Charging)

Öppet gränssnitt mellan laddstation och fordon.

Laddningseffekt 150, 300 alternativt 450 kW.

Pantograf monterad på laddstolpe gör det möjligt att använda en kostnadseffektiv lösning med låg vikt på bussens tak.

Konduktiv laddning med strömavtagare, där kommunikationen mellan bussen och laddstationen sker via wifi.

OppCharge följer ACEA:s (European Automobile Manufacturers Association) rekommendationer.