Fordon
Nu rullar Scanias vätgaslastbilar i Norge
Norska Asko har nu börjat använda fyra lastbilar från Scania utrustade med bränsleceller. Vätgasen produceras lokalt i Trondheim med hjälp av solceller.
Den norska livsmedelsgrossisten Askos samarbete med Scania kring bränslecellslastbilar startade 2016. Målet var att sätta åtminstone tre lastbilar på vägarna redan året därpå.
Det dröjde dock till 2020 innan driften startade. I måndags togs fyra lastbilar i bruk, berättar de båda bolagen.
90 kW bränslecellsstack
Distributionslastbilarna med en bruttovikt på 26 ton har genomgått omfattande ombyggnad. Förbränningsmotorn har bytts ut mot en 90 kW bränslecellsstack, ett 56 kWh litiumjonbatteri (som faktiskt kan laddas från elnätet) samt lagringsutrustning för 33 kilo vätgas. Räckvidden beräknas till mellan 400 och 500 kilometer.
– Vätgas är ett intressant alternativ för elektrifierad fjärrtrafik och inledande tester visar att tekniken fungerar väl i kallare klimat, säger Karin Rådström, försäljnings- och marknadsföringschef på Scania i ett uttalande.
Vätgasen produceras lokalt
Vätgasen som driver lastbilarna ska produceras lokalt i Trondheim, med energi från 9 000 kvadratmeter solceller som monterats på Askos tak.
Det norska miljöinnovationsbolaget Enova har stöttat projektet med närmare 20 miljoner norska kronor (vilket är ungefär samma summa i svenska kronor).
Askos mål är att 2026 enbart leverera dagligvaror med nollutsläppsfordon, alltså med bränsleceller och/eller batterier. Företaget beställde 2018 tio stycken batterilastbilar av modellen Tesla Semi som ännu väntar på att bli levererade.
Fakta: Scanias vätgasdrivna lastbil
Bruttovikt: 26+1 ton
Konfiguration: 6×2*4
Drivlina: 290 kW elmaskin/210 kW kontinuerlig uteffekt, 2-stegs växling, 2200 Nm maximal vridmoment
Batterikapacitet: 56 kWh litiumjon
Ombordladdare: 22kW AC med CCS laddgränssnitt
Bränslecell: 90 kW PEFC (även kallad PEM) från tredjepartsleverantör
Vätgaslagring: 33 kg vid 350 bar
Beräknad räckvidd: 400–500 km