Fordon

Nu förbjuds rattsurfing – det här gäller med nya lagen

Foto: Erik Nylander / TT

Den 1 februari blir det förbjudet att mobilsurfa vid ratten. Men vad gäller om du får ett samtal under körning? Ny Teknik reder ut vad den nya lagen innebär.

Publicerad

Att kolla på mobilen och andra apparater under körning kan leda till svåra skador – och i värsta fall även dödsolyckor. Det slog Trafikverket fast i en granskning av 323 trafikolyckor där så kallad rattsurfning har kunnat påvisas.

I år våras la Transportstyrelsen fram ett nytt lagförslag om att göra rattsurfning olagligt. Förslaget backades upp av regeringen, som efterlyste tydligare regler.

Från och med torsdag 1 februari 2018 blir det lagförslaget verklighet.

Här sammanfattar Ny Teknik de viktigaste punkterna om vad som gäller när mobilförbudet träder i kraft.

  • Den nya lagen gör det olagligt att använda mobiltelefoner – eller annan kommunikationsutrustning – om de hålls i handen under körning.
     
  • Utöver bilar gäller det nya förbudet när du kör motorcykel, moped, lastbil eller buss.
     
  • Det är inte förbjudet att ta emot eller ringa samtal i bilen – så länge du inte håller mobilen i handen utan använder en handsfreelösning eller fordonets inbyggda telefonifunktion, till exempel.
     
  • Den som använder mobilen för gps-navigering eller till att spela upp musik rekommenderas att knappa in destination och välja låtlista innan avfärd, skriver Transportstyrelsen.
     
  • Den nya lagen innebär en skärpning av tidigare lagstiftning, som slår fast att det inte är tillåtet att använda mobiltelefoner på ett sätt som kan vara trafikfarligt.
     
  • Syftet med den nya lagen är att minska det trafikfarliga användandet. Lagskärpningen gör det också enklare för polis att se till att lagen efterföljs – exempelvis vid trafikkontroller – när det uttalat är förbjudet att hålla mobilen i handen.
     
  • Vad som menas med annan kommunikationsutrustning är ännu oklart. I slutänden är det en fråga för domstolen att avgöra, enligt Trafikstyrelsen.