Fordon

Nu är det priskrig på snabbladdning av elbil

Att snabbladda elbilen hos Fortum kostar 2 kronor per minut. Nu svarar Vattenfall och erbjuder rabatter för sina laddkortskunder. Foto: Fortum, Vattenfall (Montage)

Fortum sänker priset på snabbladdning av elbil i Sverige med 33 procent till två kronor minuten. Och nu tvingas Vattenfall följa efter.

Publicerad

- Ja vi kommer att ha en tidsbegränsad priskampanj på våra laddkort. Men vi kommer inte att gå så långt som ned till två kronor minuten. Två kronor är för lite. Då går det inte runt, säger Mattias Tingvall, affärsutvecklingschef på Vattenfall, till Ny Teknik.

Han säger att tre kronor minuten även fortsättningsvis kommer att vara ordinarie pris men att laddkortskunderna kommer att få rabatt.

Hur länge kampanjen kommer att vara kan han inte säga.

- Så långt har vi inte kommit, sa Mattias Tingvall när Ny Teknik intervjuade honom i dag på ett seminarium om elbilsladdning på tankesmedjan Fores i Stockholm.

Men Fortum har redan tagit beslutet att sänka priset till två kronor åtminstone året ut.

Redan för två veckor sedan, när debatten om priset för snabbladdning av elbilar var som stormigast, gick Markus Hökfelt, chef för Fortum Charge & Drive, ut i debattartikel i Ny Teknik och deklarerade att Fortum med partners kommer att subventionera priset till två kronor i minuten.

- Vi har lyssnat på elbilsförarnas oro och tillsammans med våra samarbetspartners McDonalds, Preem, Nissan och Vasakronan justerat prissättning på snabbladdning till dess att vi får en tillfredsställande andel elbilar i drift, säger Markus Hökfelt.

Hittills är det bara två av Fortum Charge & Drives 21 snabbladdare i Sverige som det kostat att ladda på. Det är laddaren i Nacka och laddaren vid Roslagstull.

- Där gick efterfrågan ned så fort vi började ta betalt, säger Markus Hökfelt.

I Norge har Fortum Charge & Drive 70 snabbladdare och där har det kostat att ladda ända sedan de första snabbladdarna installerades 2012.

- De älskas av kunderna, säger han.

Men i Norge rullar det 40 000 laddbara elbilar på vägarna. I Sverige bara drygt 3 000.

- Problemet är att det är för få elbilar i drift i Sverige, säger Markus Hökfelt.