Fordon

Norwegian ångrar sig – stoppar alla Boeing 737 Max 8

I testprojektet har Norwegians flygplan Boeing 737-800 och 737 MAX 8 använts. Här syns ett 737-800-plan. Foto: David Peacock

Norwegian och TUI stoppar alla plan av modellen Boeing 737 Max 8 efter söndagens krasch i Etiopien.

Publicerad

(Uppdaterad)

Samtidigt förbjuder ett flertal länder, bland annat Storbritannien all trafik med den olycksdrabbade modellen i sitt luftrum. Men det gör inte svenska myndigheter.

– Vi kommer att sluta flyga den här flygplansmodellen i våra flygbolag just nu. Vi behöver mer tid att diskutera den här frågan och prata med tillverkaren. Vi kommer att informera alla våra kunder som är bokade från och med morgondagen på respektive flight om hur de påverkas, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Beslutet grundas på den brittiska luftfartsmyndighetens förbud mot all trafik med Boeing 737 Max 8-plan inom det brittiska luftrummet.

Flygflottan omdisponeras

TUI Group har 15 plan av den berörda modellen i sin flotta, medan två av dem trafikerar Norden.

Även Norwegian stoppar all trafik med Boeing 737 Max 8-plan. Enligt bolaget grundas beslutet på rekommendationer från europeiska luftfartsmyndigheter. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man ska ”omdisponera flygplansflottan för att begränsa konsekvenserna”.

”När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först”, säger Tomas Hesthammer, chef för Norwegians flygningar, enligt pressmeddelandet.

Norwegian har totalt 18 stycken Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta. Planen används i hela ruttnätet såväl inom Europa som vid transatlantiska flygningar.

Enligt Norwegian grundas beslutet på rekommendationer från europeiska luftfartsmyndigheter. Passagerarnas säkerhet får aldrig kompromissas, skriver flygbolaget och meddelar samtidigt att de har över 100 plan av modellen Boeing 800 som inte berörs av förbudet.

Under eftermiddagen meddelade den brittiska luftfartsmyndigheten att den stoppar all trafik med den olycksdrabbade modellen.

Svenska Transportstyrelsen låter dock den olycksdrabbade modellen att flyga vidare.

– Flygplanet är säkert att flyga med. Vi har också sett att de svenska flygbolagen verkligen tagit situationen på mycket stort allvar. De gör verkligen sitt yttersta för att säkerställa fullgod flygsäkerhet så det känner vi oss trygga med, säger Staffan Söderberg, chef för sektionen för flygbolag på Transportstyrelsen.

Han tillägger även att myndigheten utvärderar situationen kontinuerligt utifrån de fakta som kommer in från USA:s luftfartsmyndighet. Den har krävt att bolaget genomför förändringar på flygplansmodellen senast i april.

För svensk del är det i nuläget Norwegian och TUI som använder modellen för rutter till och från Sverige.

Fler inför förbud

Tvärtemot det svenska beskedet har Singapore och Kina meddelat att de parkerar modellen. Under tisdagen kom besked att Australien, Oman, Storbritannien, Sydkorea och Singapore gör samma sak.

”Vi inför en tillfällig avstängning medan vi avvaktar mer information”, skriver Australiens luftfartsmyndighet.

Även om flygbolaget Fiji Airlines är det enda som påverkas av det australiska beslutet är det ännu ett avbräck för hårt ansatta Boeing.

Enligt nyhetsbyrån Reuters påverkas nu nästan 40 procent av alla Boeing-plan av den specifika modellen av olika nationella förbud.

Boeing-aktien fortsätter att backa på New York-börsen och även Norwegians aktie faller på Oslobörsen efter bolagets beslut.

Aktien rasar

Dödsolyckan är den andra med just denna modell på kort tid. Ett plan av samma modell störtade i Indonesiens huvudstad Jakarta förra hösten.

Alla 189 ombord omkom då. Den amerikanska luftfartsmyndigheten har konstaterat likheter mellan helgens krasch, som kostade ombordvarande 157 människor livet, och haveriet i Jakarta, men några slutsatser har inte kunnat dras.

Boeings aktie har rasat kraftigt efter helgens olycka och flygplanstillverkaren meddelar samtidigt att man ska uppdatera programvaran till flygplansmodellen.

Flygplanstillverkaren säger att man under flera månader – sedan kraschen Indonesien i oktober i fjol – har arbetat med en förbättring av programvaran, men nämner inte söndagens krasch i Etiopien som en anledning till uppdateringen.